Mostar

FIPA uručila plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za ovu godinu

Autor: Biznis.ba

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je u srijedu u Mostaru manifestaciju "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH" za 2023. godinu na kojoj je 12 kompanija, koje su dosad uložile 595 miliona KM i zapošljavaju 5.500 radnika u BiH, primilo plaketu za postignute rezultate u poslovanju.

FIPA već 18 godina organizira ovu manifestaciju kako bi iskazala zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u BiH, zapošljavanju bh. građane i doprinose ekonomskom razvoju naše zemlje.

"Ovo je tradicionalna manifestacija koju FIPA organizira kako bi nagradila najbolje, ali i istovremeno poslala poruku da u BiH imamo uspješnih priča. Naredno razdoblje, kada očekujemo pregovore s Europskom unijom, čini će nas još sigurnijim i privlačnijim mjestom stranim ulagačima", kazala je Sanja Bazina-Crnokić, zamjenica direktora FIPA-e.

Kako dodaje, i u ovoj i narednoj godini očekuje se povećanje stranih investicija.

V.d. direktora FIPA-e Marko Kubatlija podsjetio je još jednom kako se strani investitori najviše žele na birokraciju, veliku papirologiju, smetnje prilikom registracije određenih poduzeća ili firmi i slično.

"Mi ćemo u narednom razdoblju pokušati to olakšati, da stranci s lakoćom mogu investirati u BiH te da nemaju više takvih vrsta prepreka", rekao je Kubatlija, dodavši da su strane investicije u ovoj u odnosu na prošlu godinu veće za oko 30 posto.

Jedno od dobitnika plakete je i društvo Adiatic Metals BH Vareš, a riječ je o britanskoj investiciji čija ukupna ulaganja dosad iznose 316.707.224,00 KM, dok je u 2023. godini investirano 170.119.156,00 KM.

Društvo u BiH zapošljava 264 radnika te oko 200 konsultanata/vanjskih suradnika i radnika izvođača/podizvođača. Broj novouposlenih radnika u 2023. godini je 169, a društvo se bavi eksploracijom (istraživanjem) i eksploatacijom (rudarenjem) metalnih ruda, plemenitih i baznih metala.

Govoreći o utjecaju jedne ovakve investicije na male lokalne zajednice, Rusmir Berberović pomoćnik načelnika općine Vareš kaže kako ovakvi investitori oživljavaju lokalnu zajednicu i vraćaju je u život.

"Drago nam je što imamo jednog ovakvog investitora koji je počeo mijenjati izgled naše lokalne zajednice. Naša zajednica ponovno oživljava. Dolaze ljudi, traže posao, dolaze i druge kompanije. Vidimo unatrag nekoliko godina kako cijeli grad oživljava, što osjetimo i kroz općinski proračun", naglasio je Berberović.

Sanela Karić, članica Upravnog odbora Adriatic Metals BH d.o.o. Vareš kazala je kako je riječ o rudniku minerala, cinka, bakra i srebra i najznačajnijoj direktnoj investiciji u posljednjih 27 godina u BiH.

"Prema ekonomskim pokazateljima možemo reći da smo najveća direktna investicija u posljednjih 27 godina u BiH. Radi se o investiciji u rudarskoj industriji i naše opredjeljenje je dugoročna budućnost i ostanak u BiH", istaknula je ona.

Podsjetila je i da je to društvo samo u istraživanje uložilo preko 20 miliona eura.

"U završnoj smo fazi izgradnje rudnika. U zadnje tri godine pribavili smo preko 400 dozvola na svim razinama vlasti. To je bio težak i mukotrpan proces, ali smo došli do dozvole za eksploataciju i svih potrebnih dozvola za rad jednog ovakvog rudnika", naglasila je Karić.

Nagrađene kompanije dolaze iz različitih gospodarskih grana, a riječ je o britanskim, talijanskim, njemačkim, kuvajtskim i drugim investicijama.