Postigli nagodbu

Icahn Enterprises mora platiti 2 miliona dolara kazni

Autor: Biznis.ba
Icahn Enterprises mora platiti 2 miliona dolara kazni
Foto: Agencije

Investitor milijarder Carl Icahn i njegova firma Icahn Enterprises postigli su nagodbu u vezi sa optužbama za neobjavljivanje zaloga dionica kompanije kao garancije za milijarde dolara ličnih zajmova, saopćili su američki regulatori u ponedjeljak.

Istraga je uslijedila nakon izvještaja kratkoročnog investitora Hindenburg Research, koji je prošle godine doveo do drastičnog pada cijena dionica Icahnove investicione firme. Hindenburg je napisao da je “Icahn koristio novac prikupljen od novih investitora da bi isplatio dividende starim investitorima, prenosi CNN.

Takve Ponzi-like ekonomske strukture su održive samo dok je novi novac spreman riskirati da bude posljednji koji 'drži torbu'.”

Nakon toga, pad cijena dionica IEP-a izbrisao je 2,9 milijardi dolara sa Icahnove neto vrijednosti, ostavivši ga sa procijenjenih 14,7 milijardi dolara, prema Forbsu.

Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) rekla je da je Icahn, koji je djelomično inspirisao negativca iz Wall Streeta Gordona Gekka u filmu iz 1987. godine “Wall Street”, založio do 82% dionica svojih kompanija kako bi osigurao milijarde dolara maržnih zajmova — ali nije objavio te detalje.

“Ova objavljivanja bi otkrila da je Icahn zalagao više od polovine izdatih dionica IEP-a u svakom trenutku,” rekao je Osman Nawaz, šef Odjela za sprovođenje SEC-a za kompleksne finansijske instrumente, u saopćenju u ponedjeljak. To je ostavilo postojeće i potencijalne investitore “bez potrebnih informacija.”

Icahnova firma sa sjedištem u Sunny Isles Beachu, Florida, drži njegova različita ulaganja u industrijama energetske, automobilske, pakovanja hrane, nekretnina i drugih. On je kontrolni vlasnik IEP-a sa 85% udjela.

Icahn i njegova firma su pristali da plate 1,5 miliona dolara i 500.000 dolara u građanskim kaznama, respektivno, kako bi riješili optužbe, saopćila je SEC.

Icahn je u saopćenju rekao da nagodba pokazuje da su optužbe Hindenburga bile bez osnove.

“Hindenburgov modus operandi, koji je da objavljuje uvredljive i neutemeljene optužbe, nanio je štetu IEP-u i njegovim investitorima,” rekao je Icahn u ponedjeljak. “Zadovoljni smo što smo stavili ovu stvar iza nas i nastavit ćemo se fokusirati na vođenje poslovanja u korist dioničara.”