Bh. privrednici u Dohi

Katarani snažno potvrdili spremnost za ulaganja u BiH

Autor: Biznis.ba
Katarani snažno potvrdili spremnost za ulaganja u BiH
Bh. privrednici Katar / Biznis.ba

Katarska privredna komora (Qatar Chamber) ugostila je delegaciju poslovah ljudi iz Bosne i Hercegovine, koje je predvodio predsjednik Udruženja privrednika (Pozitiv), Nahid Hasanbegović.

Kako je prenijela je katarska državna novinska agencija QNA, sastanak je s katarske strane predvodio dr. Mohamed Jawhar Al Mohamed, član Upravnog odbora Katarske komore.

-Privlačenje katarskih investicija-

Inače ovo je jedna od najstarijih privrednih komora u Zaljevu (osnovana 1963.), čija uloga je predstavljati katarski privatni sektor na lokalnoj i globalnoj razini, te služiti kao podrška ekonomiji jedne od najbogatijih zemalja svijeta. Nekoliko članova Odbora, među kojima su Shaheen Al Mohannadi, Abdulla Al Emadi i Ibtihaj Al Ahmadani, su, također, prisustvovali ovom susretu.

Razgovaralo se o unapređenju privredne i trgovinske suradnje dvije zemlje, s fokusom na privlačenje katarskih investicija u BiH. Također, katarskoj poslovnoj zajednici su predstavljene različite mogućosti ulaganja u BiH. Dr. Mohamed Jawhar Al Mohamed pohvalio je snažne odnose između dvije zemalja na različitim područjima. Istakao je veliki interes katarskih investitora i privrednika za mogućnosti ulaganja u BiH.

S druge strane, Nahid Hasanbegović je upoznao svoje domaćine da Udruženje privrednika „Pozitiv“ čine 24 bh. kompanije iz više sektora. Kazao je da je svrha njihove posjete dublji uvid u katarsko tržište, te upućivanje poziva za katarska ulaganja u BiH. Nadalje, Hasanbegović je pohvalio postignuća Katara na različitim poljima, te posebno podvukao odlične odnose BiH i Katara. Kako je javila QNA, poznati poslovni čovjek iz BiH je potvrdio značajnu podršku Katara njegovoj zemlji i drugim nacijama širom svijeta.

„BiH - vrata Evropske unije“

Upućen je poziv za organiziranje posjete delegacije privrednika Katara Bosni i Hercegovini kako bi se dodatno ispitale investicijske mogućnosti, uspostavila snažnija saradnja za bh. privrednicima, te identificirali novi putevi za saradnju i konkretno partnerstvo.

Predsjedavajuća Foruma poslovnih žena Katara, Ibtihaj Mohamed Al Ahmadani, naglasila je važnost jačanja saradnje i bolje komunikacije između katarskih i bh. pravednika. Abdullah Bin Mohammed Abdul Rahim Alemadi je ocijenio katarski investitori voljni ulagati u BiH, smatrajući je „vratima Europske unije“.

Konkretno, izrazio je spremnost za saradnju sa bosanskohercegovačkom stranom u oblasti proizvodnje namještaja. Na koncu, Shaheen Bin Mohammed Lahdan Al Mohannadi ukazao je na pozitivne odnose između Katara i BiH, ističući da je BiH atraktivna destinacija za turizam.