AirCar

Kinezi kupili slovačku tehnologiju letećih automobila

Autor: Biznis.ba
Kinezi kupili slovačku tehnologiju letećih automobila
Foto: AirCar

Slovačku tehnologiju koja stoji iza AirCara, letećeg automobila koji je izvorno razvijen i uspješno testiran u Evropi, kupila je kineska kompanija.

Opremljen BMW-ovim motorom na benzin, slovački je AirCar 2021. letio 35 minuta između dvije zračne luke, koristeći piste za polijetanje i slijetanje, a bilo je potrebno nešto više od dvije minute da se iz automobila transformira u avion.

Kako piše BBC, sada će se vozila napravljena na temelju njegovog dizajna koristiti unutar ‘određene geografske regije‘ Kine, piše Lider.

Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, sa sjedištem u Cangzhou, kupila je ekskluzivna prava za proizvodnju i korištenje AirCara. Kompanija je izgradila vlastitu zračnu luku i školu leta nakon prethodne akvizicije od drugog slovačkog proizvođača aviona, rekao je Anton Zajac, suosnivač KleinVisiona, firme koja je stvorila AirCar.

Nakon što je predvodila razvoj revolucije električnih vozila, Kina sada aktivno razvija rješenja letećeg prevoza.

Prošlog mjeseca kompanija pod nazivom Autoflight izvela je testni let drona za prevoz putnika između gradova Shenzhen i Zhuhai. Putovanje, koje bi inače trajalo tri sata vožnje automobilom, završeno je za samo 20 minuta, prenosi BBC, a u avionu nije bilo putnika.

Podsjećamo, prošle je godine kineska firma eHang dobila sigurnosni certifikat od strane kineskih dužnosnika za razvijanje električnog letećeg taksija. Trend je to koji bi očito mogao zaživjeti na svjetskom nivou, s obzirom da je i britanska vlada rekla da bi leteći taksiji mogli postati redovna pojava na nebu do 2028. godine. U Hrvatskoj se i dalje naporno radi na tome da prvo zažive robotaksiji koje razvija Rimac.

Ipak, za razliku od ovih putničkih letjelica sličnih dronovima, AirCar ne polijeće i ne slijeće okomito te mu je potrebna pista. Iz KleinVisiona su BBC-u odbili reći za koliko su prodali tehnologiju. Slovačka uprava za promet je još 2022. AirCaru odobrila letenje, a auto je predstavio i jedan od najvećih YouTubera na svijetu, Mr Beast, ranije ove godine.

Još uvijek postoje značajne prepreke za ovaj oblik prevoza u smislu infrastrukture, propisa i javnog prihvaćanja tehnologije.

"Ovaj hrabri novi svijet ličnog prevoza djeluje kao izvrstan stabilizator", rekao je za BBC savjetnik za vazduhoplovstvo Steve Wright.

Globalni pokušaji regulisanja sektora ostavili su ‘sve u pokušaju da smisle čitav niz novih pitanja koja treba postaviti‘.