VMBiH

Krišto putem videoveze na 10. samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan

Autor: Biznis.ba
Krišto putem videoveze na 10. samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan
Foto: VMBiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvovala je danas, putem videoveze, na 10. jubilarnom samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan.

Tokom obraćanja Krišto je govorila o poslovnoj klimi u BiH, pogodnostima za inozemne ulagače i regionalnim projektima.

Naglasila je kako je Bosna i Hercegovina na korak do otvaranja pregovora s EU-om te da smo zemlja koja je postigla zapanjujući napredak u poboljšanju poslovnog okruženja u proteklih godinu dana kroz snažan reformski proces.

Predsjedavajuća je kazala kako je BiH otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja.

Rekla je da su komparativne prednosti naše zemlje pogodan geografski položaj, prirodna bogatstva i ljepote, tradicija industrijske proizvodnje, velik broj raspoloživih industrijskih zona, lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo, niski porezi, kvalificirana radna snaga, valuta vezana za euro, mnogobrojni potpisani bilateralni i regionalni sporazumi, perspektiva pridruženja EU i postinvesticijski programi za inozemne ulagače.

Napomenula je da mnogobrojne inostrane kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.

Krišto je upoznala učesnike 10. samita EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan s ključnim prioritetima Bosne i Hercegovine u regionalnim projektima koji se odnose na infrastrukturno povezivanje, zelenu tranziciju ekonomije i razvoj ruralnih područja.

Naglasila je da je za privredni razvoj i povezivanje s regionalnim i evropskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.

Istaknula je da Bosna i Hercegovina prepoznaje značaj zelene tranzicije, kao ključnog elementa održivog razvoja i modernizacije privrede te kroz aktivnu saradnju s partnerskim zemljama i institucijama teži implementiranju politika i projekata usmjerenih na postizanje ciljeva održivog razvoja i zaštite okoliša.

Naglasila je da su projekti usmjereni na razvoj ruralnih područja kroz podršku poljoprivredi, turizmu, ruralnom poduzetništvu i ruralnoj infrastrukturi veoma bitni za ravnomjeran regionalni razvoj. Ocijenila je da ovi projekti imaju potencijal značajno doprinijeti ekonomskom rastu, održivom razvoju i jačanju konkurentnosti bh. privrede te ih stoga treba podržavati i razvijati u skladu sa evropskim standardima.

Na kraju svoga obraćanja Krišto je kazala da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na ostvarivanju svojih prioritetnih ciljeva u regionalnim projektima, težeći jačanju regionalne povezanosti, održivog razvoja i stabilnosti regije.