NY Times

Novi detalji: Šta će Trumpov zet graditi u Beogradu

Autor: Biznis.ba
Novi detalji: Šta će Trumpov zet graditi u Beogradu
Foto: Ilustracija

Plan Jareda Kushnera, zeta Donalda Trumpa, da gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba u Beogradu, odraz je Trumpovih interesa od prije 10 godina da investira na toj lokaciji.

List je objavio neke od detalja investicije, kao i navode o vezama nekadašnjeg izaslanika Bijele kuće za dijalog Srbije i Kosova, Richarda Grenella sa projektom u Beogradu.

New York Times potvrđuje ono što su ranije iznijeli članovi opozicionog Ekološkog ustanka - da Kushnerova firma dobija zemljište na 99 godina bez naknade kako bi na lokaciji Generalštaba, uništenog u NATO bombardovanju 1999, gradila luksuzni hotel i stanove. Također je predviđena opcija da Kushnerova firma postane vlasnik zemljišta pošto kompleks bude izgrađen.

Kushner u intervjuu Timesu nije osporio instinitost dokumenta. On je rekao da će, prema dogovoru, Vlada Srbije dobiti 22 odsto profita od projekta koji je vrijedan pola milijarde dolara. Kushner kaže da ugovor još nije potpisan, ali da se daleko odmaklo u pregovorima i da se nada da će posao biti zaključen. Negirao je da njegova firma dobija specijalan tretman zbog toga što je Trumpov zet.

New York Times s nije dobio komentar iz Vlade Srbije. Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Goran Vesić je ranije potvrdio da ga je Vlada Srbije u decembru 2022. ovlastila da potpiše ugovor o revitalizaciji lokacije Generalštaba, ali da ugovor još nije potpisan.

U dokumentu koji je objavio Ekološki ustanak spominju se dvije firme koje će raditi na revitalizaciji Generalštaba: Atlantic Incubation Partners LLC, osnovana aprila 2023. i registrovana u Delawarey poznatom po off-shore firmama, i Kushner Realty LLC, osnovana marta 2022. i registrovana u Marylandu. Nijedna kompanija, formalno, nije povezana sa firmom Affinity u vlasništvu Kushnera, koja će investirati u projekte u Srbiji i Albaniji.

Bloomberg je ranije objavio da je Affinity kompanija vrijedna 3,1 milijardu dolara, i da su je održali investitori sa Bliskog istoka uključujući i Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije koji je uložio 2 milijarde dolara.

Dvije godine prije nego što se kandidovao za predsjednika SAD, Donald Trump je srpskim zvaničnicima prenio da je zainteresovan da gradi luksuzni hotel na mjestu Generalštaba, a njegovi saradnici su čak išli u obilazak lokacije, piše Times. Projekat, međutim, nije zaključen od 2016. godine kada je Trump postao predsjednik i nije mogao da zaključuje poslove oko stranih investicija.

Ali, krug njegovih saradnika je i dalje ostao uključen u taj posao.

Grenell, koga je Trump postavio za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, je tokom 2020. godine dok je još bio na funkciji zagovarao da američki investitori ulože u transformaciju lokacije Generalštaba, pokazuju transkripti sa nekoliko konferencija za novinare.

Kushner je u intervjuu Timesu rekao da o poslu u Beogradu nikada nije razgovarao sa Trumpom i da nije svjestan da je njegov punac bio zainteresovan za ulaganje.

"Nisam znao da je moj tast zainteresovan za ulaganje u tom regionu i sumnjam da je znao za dogovore na kojima radimo", kazao je Kushner.

Trumpovi saradnici nisu odgovorili na Timesov upit za komentar.

Grenell je kazao da ni on nije znao da je Trump bio zainteresovan za ulaganje u centru Beograda prije nego što je postao predsjednik. Ali, sada radi sa Trumpovim zetom.

Kushner je rekao da ga je Grenell ohrabrio da investira u projekat.

Grenellova uloga u ovom poslu dok je bio na zvaničnoj funkciji u Bijeloj kući ukazuje na mogući sukob interesa, piše New York Times i podsjeća na poslove bivšeg sekretara za finansije SAD Stevena Mnuchina i Kushnera, koji su bili aktivni na Bliskom istoku, i onda nedugo pošto su napustili administraciju osnovali firme koje su dobile milijarde dolara od Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih zemalja.

Kushner je jedno vrijeme obavljao funkciju Trumpovog savjetnika u Bijeloj kući, ali sada kaže da neće biti dio administracije ako Trump pobijedi na izborima u novembru.

Grenell, koji se bavio pitanjem normalizacije odnosa Srbije i Kosova i često je viđen kao neko favorizuje Srbiju, potvrdio je za New York Times da su tokom Trumpove administracije ojačane ekonomske veze Srbije i SAD.

Tokom mandata, Grenell je razvio prijateljstvo sa srpskim zvaničnicima, među kojima su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali - za kojeg Times piše da je navodno igrao ulogu u dogovoru oko Kushnerovog hotela.

Grenell je često na društvenim mrežama objavljivao fotografije iz Beograda sa srpskim zvaničnicima, među kojima je i Mali.

New York Times citira profesoricu prava sa univerziteta Washington u Saint Louisu koja ukazuje na mogući sukob interesa u slučaju investicije u Beogradu, ako Trump bude reizabran.

"Postoji zabrinutost da bi Vlada Srbije željela da utječe na predsednika Trumpa time što omogućava bogaćenje njegovoj porodici. Spoljna politika prema Srbiji treba da bude vođena interesima SAD, a ne finansijskim uslugama koje srpske vlasti čine administraciji", piše New York Times.

Iz Vlade Srbije nije stigao nikakav zvaničan odgovor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je "djelimično upoznat sa idejom koja ga oduševljava" - da se na mjestu Generalštaba izgradi kompleks sa hotelom i stanovima, i da će to promovisati sa radošću.

Vučić je rekao da je "umro od smijeha" zbog komentara nekih medija da on prihvatanjem Kushnerove ideje "dobija politički utjecaj" na Trumpa.

Dodao je da je "vrlo sretan što će se riješiti problem u centru grada".

"Beogradu je potrebno da se razvija i potrebne su velike investicije o kojoj je razgovarao ministar finansija Siniša Mali", navodi predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da ga ta ideja "oduševljava" ako se pogleda šta je sada na mjestu bombardovanih zgrada. Po njegovim riječima, tu će biti i "neka vrsta muzeja žrtava" jer "nećemo da krijemo šta se sve dešavalo".

Najavio je da će "sve biti transparentno" i da se nada da će biti vremena da se presele Generalštab i Ministarstvo odbrane.