Investicije

Novi regionalni USAID projekt za investiranje u energetiku

Autor: Biznis.ba
Novi regionalni USAID projekt za investiranje u energetiku

Direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID/BiH Karl Wurster i direktor Kancelarije za tehničku podršku (TSO), USAID/Washington DC David Brown su uvodnim obraćanjem na okruglom stolu upriličenom u Sarajevu obilježili početak novog regionalnog USAID-ovog projekta “Investicije u energetiku“.

Taj petogodišnji projekt, vrijedan 20 miliona dolara, ima za cilj da pomogne zemljama u regiji da identifikuju i dalje razviju energetske projekte.

Brown je izjavio da promjene koje su se desile u Bosni i Hercegovini zadnjih 25 godina, od rata pa do danas, predstavljaju nevjerovatan uspjeh za sve.

- Promjene su drastične, ali postoji još puno toga što treba da se uradi, između ostalog na polju energetike. Energetska diverzifikacija i zelena tranzicija su ključ za postizanje energetske sigurnosti cijele BiH i regije. Zbog toga mi je drago što se pokreće projekat „Investicije u energetiku“ čiji je namjera promovisanje energetskog sektora i jačanje energetske sigurnosti BiH i cijele regije. USAID i njegov partner, Black & Veatch, će graditi partnerstva sa lokalnim ekspertima kako bi se uradile neophodne procjene u cilju maksimiziranja pozitivnog razvoja energetskog sektora - naveo je Brown.

Naglašeno je da će razvoj isplativih projekata spremnih za ulaganje smanjiti ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, čime će se i povećati šanse za finansiranje projekata.

Projekt „Investicije u energetiku“ će u početku obratiti posebnu pažnju na poboljšanje investicionog potencijala u oblastima kao što su: optimizacija rada i upravljanja energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnja toplotne i električne energije, mreže za prenos i distribuciju, snabdijevanje toplotnom energijom, potrošnja, sistemi za vodosnabdijevanje i sanitaciju.

Viši savjetnik za oblast energetike u USAID-ovom Birou za Evropu i Euroaziju Andrew Popelka rekao je da su energetskom sektoru u regiji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, neophodne investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova.

- Glavni cilj projekta Investicije u energetiku je da se pomogne energetskom sektoru da razvije investicione projekte i privuče privatne investicije, a samim tim i poboljša njihovu pouzdanost, otpornost, sigurnost snabdijevanja energijom, i olakša prelazak na intenzivniju primjenu čiste energije - potcrtao je Popelka.

Da bi se ove zemlje učinile energetski sigurnim, ključnu ulogu će igrati ulaganja u nove energetske kapacitete, efikasno provođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti u oblasti čiste energije i energetske efikasnosti, saopćeno je iz USAID-a.

Biznis.ba / FENA