Investicije

Od pripremljenih projekata zavise kineske investicije u BiH

Autor: Biznis.ba
Od pripremljenih projekata zavise kineske investicije u BiH
Kina je sve prisutnija kao zemlja koja investira u energetski sektor i saobraćajnu infrastrukturu, te druge projekte u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu – rečeno je danas u Banjoj Luci na konferenciji o temi „Kina – inicijativa 'Pojasi put' i Evropa".

Izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative 'Pojas i put' Faruk Borić je naglasio da je BiH dio mehanizma "16+1", a time i inicijative „Pojas i put“.

Borić ističe da je neophodno da sada BiH i njeni entiteti prilagode legislativu za lakše investiranje koje neće biti opterećeno birokratskim preprekama.

- Treba razmotriti kako da se omoguće jednostavniji modeli finansiranja koje preferiraju Kinezi, po sistemu 'ključ u ruke' – istakao je Borić navodeći kao dobar primjer Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja je istakao da je Kina svoju vanjskopolitičku strategiju posvetila razvoju inicijative „Put i pojas“, koja se u velikoj mjeri odnosi i na ovaj region, koji treba da predstavlja širi ulaz Kine u Evropu.

Podsjetio je da je Kina kao velika sila sve prisutnija u svim globalnim političkim procesima, a posebno nakon 2011.godine i pokretanja mehanizma "16+1", u regiji centralne i istočne Evrope.

- Kina je zainteresovana da u određenoj mjeri uveže te zemlje regiona i ostvari saradnju na multilateralnoj osnovi, a istovremeno je projektovan čitav niz mehanizama kroz koje će Kina da investira 11 milijardi dolara u razne projekte – rekao je Šolaja.

I Igor Davidović iz Centar za međunarodne odnose Banja Luka je rekao da u pregovorima s kineskim partnerima nema političkog uslovljavanja, već se govori isključivo o ekonomskim kategorijama.

Kineski parneri su, kaže, spremni za ulaganje, a ostaje da predstavnici vlasti u RS i cijeloj BiH pripreme projekte u koje bi vrijedilo ulagati.

Konferenciju „Kina – inicijativa 'Pojas i put' i Evropa“ su organizovali Centar za međunarodne odnose i fondacija Friedrich Ebert Stiftung.

Biznis.ba / FENA