Investicije

Ovo su najbolje investicije u 2023. godini

Autor: Biznis.ba
Ovo su najbolje investicije u 2023. godini
Investicije

Nakon oštrih prošlogodišnjih padova, berze su se brzo oporavile, a najveći rast (30%) ostvarila je Tokijska berza.

U SAD-u, dionice su se izdvojile iz grupe velikih sedam. Ljubljana se takođe može pohvaliti dobrim prinosima. Gubitnik godine je kinesko tržište.

Samo ko bi mogao prognozirati ovako pozitivnu godinu prošlog prosinca, nakon što je ulazak u 2023. bio pun neizvjesnosti. Wall Street je iza sebe imao lošu godinu (S&P 500 izgubio je 20 posto u 2022.), zbog visoke inflacije Fed je prijetio ponovnim podizanjem kamata, a istovremeno se smanjivala i ponuda novca. Svi su predviđali recesiju, možda i goru. Ali to se nije dogodilo. Istina je da je američka centralna banka podigla kamatne stope do 5,50 posto, dok je ECB pasivnu kamatu (koja je u srpnju 2022. još uvijek bila nula) spustila na 4,0 posto, najviše u povijesti ove institucije. No već krajem godine sa samita Feda i ECB-a dalo se naslutiti da će 2024. uslijediti zaokret u monetarnoj politici, što je bio glavni razlog snažnog rasta dionica u novembru i decembru. Naravno, istovremeno kao dokaz da se tržište rada ne hladi previše, a ekonomski rast SAD-a ostaje prilično visok (4,9% godišnji rast u trećem kvartalu).

Većina predviđanja pokazala se pogrešnom, jer uprkos kolapsu brojnih američkih banaka, situacija se početkom godine stabilizirala, a velike tehnološke kompanije privukle su puno svježeg novca na krilima vještačke inteligencije i predstavljale ‘ sigurno utočište’ za velike ulagače. Zatim je inflacija počela naglo jenjavati, uslovi na tržištu rada nisu se pogoršali, a visoki prinosi na obveznice nisu uspjeli značajno ublažiti raspoloženje krajem oktobra, no špekulacije da će Fed početi snižavati ključne kamatne stope do sredine 2024. stvoren za sjajan završetak godine čini se da je privremeno zaustavio borbu protiv visoke inflacije, a recesije nema na vidiku, barem za sada.

Analitičari za sljedeću godinu ne očekuju tako snažan rast kakav smo imali ove godine. Procjene dionica su prilično visoke, tako da ima vrlo malo prostora za greške. IStorija sugeriše da bi se porast mogao nastaviti jer imamo predsjedničke izbore u SAD-u i mnogi vjeruju da će Fed podleći političkom pritisku i učiniti sve što je potrebno da birači vrlo zadovoljni stanjem u ekonomiji te stoga neće ritikovati promjenu s izborom Trumpa, što predstavlja puno veći rizik.Glavni fokus biće na inflaciji, jer mnogi smatraju da je još prerano proglasiti pobjedu nad Za 2024. mnogi očekuju da bi to mogla biti godina za mala i srednja preduzeća, koja su najviše pogođena visokim kamatama. Indeks tih preduzeća, američki Russell 2000, dobio je ovog mjeseca gotovo 14 posto , rekordan decembarski dobitak, vodeći fond ponekad vrlo popularnog “The Cathie Wood ARK Innovation ETF, koji ulaže u brzorastuće kompanije, dobio je ove godine čak 75 posto nakon pada od 80 posto u posljednje dvije godine.

Dioničko tržište godine: Japan

Iako je Wall Street ove godine ostvario snažne dobitke, ipak ga je “nadmašio” Tokio, budući da je elitni indeks Nikkei 225 porastao za 30 posto, što je najveći jednogodišnji rast od 2013. Tokijsko tržište i dalje se smatra podcijenjenim, prema poznatom investitoru Warrenu Buffettu koji tamo traži nove prilike. Podsjetimo, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka u Japanu je pukao nekretninski balon, što je imalo ozbiljne posljedice na berzu (rekord Nikkei indeksa još je iz 1989.) i ekonomiju koja je doživjele izgubljenu deceniju i dugo vremena neće izbjeći pritisak deflacije i anemičnog ekonomskog rasta. No sada je situacija drugačija, kompanijama ide dobro, a na ruku im ide i slab jen. A ko je gubitnik godine? Definitivno Kina. Ekonomski rast se smanjuje, kriza u sektoru nekretnina je sve veća, primjetna je i slaba potrošnja te visoka nezaposlenost među mladima. Kineski indeks dionica CSI 300 (koji se sastoji od dionica uvrštenih u Šangaju i Shenzhenu) ove je godine pao gotovo 12 posto, dok je temeljni indeks u Hong Kongu pao gotovo 14 posto. Sasvim drugačije od, na primjer , globalnog berzanskog indeksa MSCI koji je ove godine zabilježio rast od 22 posto.

Kriptovaluta godine: Solana

Kriptotržište je ponovo procvjetalo ove godine, bitcoin je skočio više od 150 posto, a slijede ga altcoini, a ističe se solana s više od 10 puta više. Sasvim je nevjerovatno da se to dogodilo u godini obilježenoj brojnim skandalima u koje su upleteni obožavani Sam Bankman-Fried (za sve prijevare moraće u dugogodišnji zatvor) i Changpeng Zhao (njegov “Binance” morao je platiti 4,3 dolara milijardu dolara kazne, a Zhao će odstupiti s mjesta izvršnog direktora, piše SEEbiz.

No, s druge strane, Ripple Labs i Grayscale dobili su bitku protiv američkog regulatora SEC-a, a prije svega, ulagači su uvjereni da će SEC 10. januara odobriti uvođenje ETF-ova na spot cijenu bitcoina, što bi privuklo novac mnogih investitora koji bi željeli biti izloženi ovoj investiciji, ali ne žele otvarati račune na mjenjačnicama kriptovaluta. Pitanje je neće li se 10. januara dogoditi događaj “sell the news” pa će se kursevi doista okrenuti prema gore, ali načelno važi da bi sve trebalo pozitivno uticati na kurseve kriptovaluta, pogotovo znajući da oni u igri su veliki finansijski igrači kojima je u interesu pokupiti “skorup” i na ovom tržištu …