Uk i Mijatović

Potpisani ugovori sa 75 korisnika sredstava startup poslovnih programa

Autor: Biznis.ba
Potpisivanje ugovora / FENA

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede Zlatko Mijatović potpisali su danas ugovore sa 75 korisnika sredstava po programima „Podrška za pokretanje startup poslovnih subjekata kategoriji stanovništva od 36 do 55 godina starosti“ i „Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata“.

Kako je kazao premijer Uk, Kanton Sarajevo će na najbolji način okončati 2024. godinu usvajanjem budžeta i potpisivanjem sporazuma sa osobama koje će razvijati svoje biznise.

"Kuriozitet je da imamo dva poziva po istom osnovu, jedan za made, a drugi za starije od 35 godina. Procijenili smo da ova druga kategorija ostaje van dometa naših javnih poziva a jako je potentna za pokretanje biznisa. Želimo da i oni doprinose našem društvu i privredi, jer mala gazdinstva su temelj svakog privrednog sistema", izjavio je Uk.

Napominje da je Vlada KS ocijenila da je inkubator bitna karika u začećču malih biznisa, zbog čega je sa Mašinskim fakultetom UNSA pokrenut projekt rekonstrukcije jedne cijele etaže fakulteta, gdje će Centar za napredne tehnologije biti na usluzi svim startup biznisima.

"Očekujem da ćemo u 2024. završiti rekonstrukciju i opremiti taj objekat. Vlada je za taj projekt iz budžeta obezbijedila milion KM i sigurno je da ćemo u narednoj godini tamo i useliti. Na taj način će svi oni sa startup biznisima imati mogućnost da tamo registruju svoje biznise i da na jednom mjestu dobiju pravne, ekonomske i marketinške savjete", dodao je Uk.

Ministar Mijatović napominje da su ovi ljudi rekli ne dnevnopolitičkim stereotipima da se u BiH ništa ne može stvoriti, te preuzeli stvari u svoje ruke i započeli svoje obrte.

"Ministarstvo privrede i Vlada KS su spremni preuzeti dio vašeg rizika i omogućiti vam da budete inovativni u vašim poduhvatima", poručio je ministar u svom obraćanju privrednicima.

Kako je kazao, ove godine je na projekte prijavljen rekordan broj aplikanata,njih 185, a izbor je na kraju nakon detaljne procjene sužen na 91. Neki su odustali prije procesa potpisivanja ugovora, pa je na kraju broj korisnika ovih programa spao na 75.

Za ove projekte Ministarstvo privrede i Vlada KS izdvojili su 1,6 miliona KM, prenosi FENA.