Investicije

Poznati njemački investitor dolazi u Krupu

Autor: Biznis.ba
Poznati njemački investitor dolazi u Krupu

Poznata njemačka firma "Ringspann", koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore, otvoriće tokom ove godine proizvodni pogon u Bosanskoj Krupi.

Ovo je potvrđeno na juče održanom sastanku načelnika ove općine Armina Halitovića s njemačkim investitorima.

Prema riječima Fabijana Mauera, predstavnika "Ringspanna", oni će za početak unajmiti proizvodnu halu u poslovnoj zoni "Pilana" i plan je da se odmah krene s proizvodnjom čim se instaliraju mašine.

Dodao je kako će u početku proizvoditi uglavnom dijelove za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija "Bosch", a potom će započeti izgradnju vlastitih objekata.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine planiraju uložiti 750.000 eura u pokretanje proizvodnje, dok bi u 2020. godini investirali oko milion eura. Planovi su da u početku bude zaposleno desetak radnika, a potom bi se taj broj povećavao u skladu s rastom obima proizvodnje.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović istakao je kako se nije mogao zamisliti ljepši početak godine.

"Ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju privreda nije uzalud. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici 'Ringspanna' raspituju o mogućnostima investiranja u Bosanskoj Krupi. Stupili smo u kontakt s njima, upriličili sastanak na kojem smo predočili čime raspolažemo i šta nudimo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor", istakao je Halitović.

Inače, pomenuta njemačka kompanija ima tradiciju dugu 70 godina, te uspješnu saradnju s brojnim poznatim svjetskim kompanijama kao što su "Rolls-Royce", BMW ili "Siemens", a posjeduju proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD, Kini i Južnoj Africi.

Biznis.ba / NN