Investicije

Sanski Most - Potpisana saradnja za podršku investitorima iz dijaspore

Autor: Biznis.ba
Sanski Most - Potpisana saradnja za podršku investitorima iz dijaspore

Predstavnik Biznis centra bh. dijaspore (DBC) Armin Alijagić posjetio je Sanski Most, gdje se sastao s načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem, te je tom prilikom potpisan Memorandum o saradnji.

Time se Općina Sanski Most pridružila mreži jedinica lokalne samouprave koje uspješno sarađuju s DBC-om, a u okviru sastanka su otvorene teme o mogućem doprinosu i povezivanju u budućnosti, sapćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

- Ovaj sporazum zaokružuje širenje naše saradnje sa općinama i gradovima u Unsko-sanskom kantonu. Kada je u pitanju Sanski Most, već postoji nekoliko primjera kompanija koje su pokrenute na osnovu investicije iz bosanskohercegovačke dijaspore, koje kontinuirano šire svoje kapacitete, zapošljavaju nove radnike i dogovaraju nove poslove. Uslovi za ulaganje u Sanski Most postoje, općina osigurava subvencioniranje plaća novozaposlenih, a osiguran je mehanizam povrata plaćene rente za objekte - u slučajevima kada poslodavac uspješno zaposli lokalnu radnu snagu - kazao je Alijagić.

Načelnik Faris Hasanbegović je istakao da je većina proizvodnje u Sanskom Mostu izvozno orijentirana, te da dijaspora igra ključnu ulogu u povezivanju sa potencijalnim ulagačima. Naveo je i da su sve općinske službe usmjerene na rješavanje problema i izazova investitora.

- U Sanskom Mostu vidimo niz primjera proaktivnog djelovanja prema investitorima, a mi u Biznis centru bh. dijaspore želimo osigurati potporu kroz pomoć u registraciji, izradi biznis planova i drugih oblika poslovnog povezivanja i savjetovanja za one koji žele investirati u Sanski Most te dolaze iz bh. dijasporske zajednice - zaključio je Alijagić.

Aktivnosti Biznis centra bosanskohercegovačke dijaspore se realizuju u okviru USAID Projekta "Diaspora Invest", a pored tehničke podrške i grant programa koji ovaj Projekat nudi investitorima, Biznis centar djeluje kao servis i mjesto povezivanja poslovne zajednice iz dijaspore.

Biznis.ba / FENA