U pripremi još toga

Tešanjska bolnica investira u gradnju solarne elektrane

Autor: Biznis.ba
Tešanjska bolnica investira u gradnju solarne elektrane
Foto: Fena

Opća bolnica Tešanj ulazi u biznis proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno iz solarnih panela - potvrdio je Feni direktor te ustanove Omer Bedak.

Bedak je nedavno, s načelnikom te općine Suadom Huskićem, potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju u solarnu elektranu kapaciteta 77,5 kW, kao i za nabavku novog lifta i agregata za potrebe te bolnice. U posao izgradnje solarne elektrane u tom gradiću već su ušla još dva javna općinska preduzeća Toplana i Komunalno preduzeće Rad.

- Što se tiče solarne elektrane, mi smo se prijavili na javni poziv Fonda za okoliš Federacije Bosne i Hercegovine i naš je idejni projekat dobio podršku. Ukupna investicija će koštati oko 150.000 KM, od čega će polovicu osigurati Fond a drugi dio Općina Tešanj.

Planirano je da se investicija potpuno isplati za pet-šest godina. Električna energija, koju ćemo proizvoditi, omogućit će nam značajne uštede u troškovima, jer na godišnjem nivou izdvajamo oko 120.000 KM za troškove struje. Osim što će to biti “zelena energija”, struja koju ćemo proizvoditi učinit će da budemo više neovisni u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija - kazao je Bedak.

Novi lift i agregat, napominje, zamijenit će postojeće, već skoro 30-ak godina stare uređaje.

- Općina će osigurati oko 150.000 KM za novi lift i agregat, koje bismo mogli imati u funkciji već u prvoj polovici ove godine. U toku je prikupljanje tenderske dokumentacije - napominje Bedak.

OBT, dodaje, gravitiraju pacijenti iz općina Maglaj, Doboj Jugi i Usora te Tešanj, a referentna su kantonalna bolnica za pulmološke pacijente.

- Raspolažemo sa 176 kreveta, za koje imamo ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK, a naš je trenutni kapacitet veći te iznosi 220 kreveta. U planu je da 1.000.000 KM, od ukupno 3.000.000 KM koje smo dobili od Vlade Federacije BiH iz sredstava Programa konsolidacije zdravstvenog sektora u FBiH iz 2022. godine, utrošimo u izgradnju novog Urgentnog centra.

Novo vrijeme, kao i činjenica da će uskoro kroz našu općinu biti izgrađen i autoput koridora Vc, nalažu nam proširenje kapaciteta za urgentne pacijente. Urgentni blok ćemo raditi s Domom zdravlja i Općinom Tešanj, koja ima ideju da se sagradi nova zgrada.

Ako se bude gradila nova zgrada, trebat će nam dodatna sredstva i to bi osigurala Općina. Ako bismo, samo, dozidali objekat uz postojeću ugradu, onda mi nam, vjerovatno, moglo biti dovoljno i tih 1.000.000 KM. Da li ćemo graditi novu zgradu ili ćemo samo dozidati postojeću, odlučit će Općina - najavljuje Bedak.

Ostatak novca, dodaje, utrošili su na izmirenje obaveza, odnosno saniranje finansijskog minusa na dan 31. decembar 2021. godine, za što je utrošeno 1.700.000 KM, dok će preostali novac biti utrošen za nabavku dva sanitetska vozila, jer su im postojeća dotrajala.