Globalno tržište

Trgovci energijom u dilemi: Gdje investirati nakon rekordnih dividendi?

Autor: Biznis.ba
Trgovci energijom u dilemi: Gdje investirati nakon rekordnih dividendi?
Foto: Bloomberg

Dok se najveći globalni trgovci energijom pripremaju za svoj najveći godišnji susret ove sedmice u Londonu, suočavaju se s rastućim problemom - šta učiniti s novcem.

Većina trgovačkih kuća, koje su privatno vlasništvo i pod kontrolom svojih zaposlenika, malo otkriva o svojoj novčanoj poziciji, vlasničkom kapitalu ili dividendama, prenosi Energetika.ba.

Ali prema više od 10 izvora iz trgovine i banaka, kao i Reutersovim proračunima, Vitol, Trafigura, Mercuria i Gunvor zajedno drže milijarde dolara, čak i nakon isplate rekordnih dividendi, piše Reuters.

"Mi mnogo manje pozajmljujemo od banaka i čekamo dobre investicijske prilike. Ali te su rijetke, pogotovo u gubitničkoj zelenoj energiji", rekao je izvršni direktor jedne od vodećih trgovačkih kuća koji nije želio biti imenovan.

Trgovačke kuće, koje već kontroliraju velike dijelove globalnih tržišta nafte, plina i električne energije, teško pronalaze način za rast, dok su loši povratci u proteklim godinama na vjetrovima, solarnim i vodikovim sredstvima razljutili neke investitore.

Novčana zagonetka vjerovatno će biti jedna od tema za razgovor dok se trgovci okupljaju na prijemima i zabavama u londonskim bal sobama i pubovima tokom Međunarodne energetske sedmice.

Vitol, najveći trgovac na svijetu, povećao je svoj ukupni kapital na 26 milijardi dolara čak i nakon isplate 5 milijardi dolara rekordnih dividendi nakon zarade od 15 milijardi dolara u 2022. godini, pokazuje njegov nejavni bilans stanja, koji je viđen od strane Reutersa.

I njegov kapital će vjerovatno porasti blizu 30 milijardi dolara na osnovu rezultata za 2023. godinu, ako Vitol nastavi sa prenosom značajnog dijela zadržane zarade u kapital, rekla su dva bankarska izvora upoznata s performansama kompanije.

U međuvremenu, Mercuria i Gunvor su akumulirale oko 6 milijardi dolara svaka u kapitalu i zadržanoj zaradi u proteklim godinama, rekli su izvori upoznati s njihovim rezultatima Reutersu.
Podaci o kapitalu za Vitol, Mercuria i Gunvor nisu ranije objavljeni. Sve tri kompanije su odbile komentarisati.
Konkurentna Trafigura je u svom posljednjem izvještaju otkrila da joj je kapital porastao gotovo 2,5 puta na 16,5 milijardi dolara u posljednje 4 godine.

Kapital velikih trgovačkih kuća još uvijek je u sjeni naftnih divova poput Shella (SHEL.L) s 188 milijardi dolara ili BP-a (BP.L) s 85 milijardi dolara, prema njihovim najnovijim izvještajima.