Wien Energie

U Beču instaliran 'pametni cvijet', donosi benefite i veliku uštedu

Autor: Biznis.ba
U Beču instaliran 'pametni cvijet', donosi benefite i veliku uštedu
Foto: Wien Energie

Bečka energetska kompanija Wien Energie i Bečke terme, koje se nalaze u kvartu Oberlaa u 10. okrugu Favoriten, osnažili su svoje partnerstvo novim ekološki prihvatljivim projektom.

Nakon što su u zgradi Bečkih termi 2022. instalirane dvije dizalice topline, sada je na njihovom krovu postavljen fotonaponski sistem. Ispred ulaza u terme postavljen je i tzv. 'pametni cvijet', saopštio je Međunarodni ured Grada Beča.

Fotonaponski moduli 'pametnog cvijeta' kreću se za Sunčevom svjetlošću, a tokom dana proizvedu i do 9.000 kW h električne energije. Nakon zalaska Sunca, cvijet se sklopi i započne postupak čišćenja kako bi tako osigurao maksimalno korištenje Sunčeve energije.

Cvijet simbolički predstavlja saradnju kompanije Wien Energie i Bečkih termi, čiji je cilj ulaganje u klimatski prihvatljivu i energetski nezavisnu budućnost glavnog grada Austrije.

Nova solarna elektrana na krovu Bečkih termi proizvodit će godišnje onoliko električne energije koliko ih 400 dvočlanih kućanstava otprilike i potroši.

Vekike krovne površine Bečkih termi posebno su pogodne za proizvodnju ekološki prihvatljive električne energije. Površina od 4.000 metara kvadratnim sa oko 2.000 modula proizvest će oko 820.000 kW h zelene električne energije godišnje, čime će se direktno opskrbljivati Bečke terme.

To će istovremeno značiti i uštedu od 400 tona CO2 godišnje, poručili su iz Grada Beča.