Investicije

U prošloj godini 800 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH

Autor: Biznis.ba
U prošloj godini 800 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH

Direktor FIPA-e Gordan Milinić ističe da je zadovoljan ovim iznosom, jer je prošla godina bila izuzetno teška za privlačenje stranih investitora zbog predizborne retorike koja je odvraćala strane investitore i čestih pitanja stranih investitora da li će njihov kapital biti siguran u BiH.

Ako je suditi po broju sastanaka i kontakata koje je FIPA održala i uspostavila od samog početka 2019. godine, može se očekivati nastavak trenda rasta i u 2019. godini. Tu su i najave novih ulaganja u ovoj godini, kao i značajan broj projekata koji su započeti u 2018. godini, a čija se realizacija nastavlja i u 2019. godini. Započeti investicioni ciklus će donijeti nova radna mjesta, zapošljavanje naših građana, više poreza državi, nove tehnologije i jačanje standarda života naših građana.

Iz FIPA-e navode da su brojne prepreke na putu mnogo većeg priliva stranih ulaganja u BiH i snažnijeg investicionog zamaha, koje je potrebno otkloniti ukoliko se želi ostvariti značajniji stepen zapošljavanja u zemlji, jačanje privrede i razvoja zemlje.

Dodaje se da je vrlo važno nastaviti s reformskih procesima i iskazati spremnost i volju za unapređenje prilika u zemlji. Rast investicija i zapošljavanje je dovoljan motiv da se nastavi s unapređenjem poslovnog ambijenta u zemlji na način da stimulira privrednike, poboljšanjem konkurentnosti i imidža zemlje.

FIPA u okviru svog programa postinvesticione podrške priprema prijedlog mjera koje svi organi vlasti u BiH trebaju preduzeti radi poboljšanja poslovnog okruženja i olakšanja poslovanja za strane investitore. Prijedlozi su već upućeni nadležnim organima, nakon čega će biti dostavljeni na finalno razmatranje Savjetu ministara BiH.

S ciljem privlačenja novih investitora te poboljšanja imidža zemlje, FIPA nastavlja i implementaciju medijske kampanje "Invest in BiH" u svijetu, u koju su uključena diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i strane ambasade u Sarajevu, a u koju bi trebalo uložiti i značajnija sredstva radi reklame u svjetskim medijima.

Biznis.ba