Potvrđeno

UIO kupuje zgradu: Jedina ponuda u roku od Grand Tradea, 71 milion KM

Autor: Biznis.ba
UIO kupuje zgradu: Jedina ponuda u roku od Grand Tradea, 71 milion KM
Foto: Vijesti.ba

Nakon isteka roka od mjesec dana od objave javnog oglasa za kupvinu objekta za smještaj Glavne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci i objekta za potrebe smještaja Regionalnog centra Banjaluka, danas je komisija UIO izvršila otvaranje ponuda.

Saopćeno je ovo iz UiO.

- Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banjaluke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera...), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om.

Komisija UIO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine, navode.

Podsjećaju da je Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjaluci i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka.

U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjaluci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banjaluka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjaluci, međutim rješenje se nije našlo. Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izjmena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjaluci.

Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjaluci, međutim i ovi postupci su bili bezupješni.

- S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavanoj kancelariji u Banjaluci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banjaluka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema, navode iz UIO.

Ovo pitanje godinama je bilo predmet spora, a najviše kritika opozicije te optužbi da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mile Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku.