Investicije

Uspješna investicija u "Zeohem" dovoljan dokaz za nova ulaganja

Autor: Biznis.ba
Uspješna investicija u "Zeohem" dovoljan dokaz za nova ulaganja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uspješna investicija i pokretanje rada fabrike "Zeohem" za preradu zeolita i hromatografskih gelova u Zvorniku dovoljan dokaz za nova ulaganja, ne samo ove nego i drugih kompanija, i da je Srpska spremna da ih podrži.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je izgradnja fabrike "Zeohem" u Zvorniku privedena kraju i da već sada ima stabilnu proizvodnju.

"Republike Srpska je uvijek spremna da podrži i na najbolji mogući način podstakne i strane i, naravno, domaće investicije", rekao je predsjednik Srpske nakon zvaničnog otvaranja fabrike "Zeohem" sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije "Kemi papir holding AG" /CPH Chemie + Papier Holding AG/ Peterom Šaubom i izvršnim direktorom te kompanije Peterom Šildknehtom.

Dodik je naglasio da mu je drago da ovdje vidi uspješnu povezanost domaće kompanije "Alumina" i stranog investitora, što dovoljno govori o tome da saradnja može da bude produktivna.

On je naglasio da je Republika Srpska prepoznata kao mjesto sigurnog investiranja jer je stabilna politički i institucionalno i nema nikakvih izazova koji bi mogli ugroziti njenu stabilnost.

Dodik je zahvalio i gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću koji je sa Gradskom upravom bio na usluzi za brza rješenja administrativne prirode i izrazio uvjerenje da i organi Republike Srpske djeluju na isti način.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorad Motika rekao je da iskreno želi da puštanje u rad fabrike "Zeohem" podijeli sa prijateljima i dugogodišnjim saradnicima iz švajcarskog "Zeohema", koji su odlučili da investiraju i prošire proizvodnju izgradnjom fabrike u Zvorniku.

"Čast mi je da sam bio na čelu tima saradnika kada smo donijeli odluku da potpišemo dugoročni ugovor o saradnji sa 'Zeohemom'. Smatramo to strateškim poslovnim ciljem, veoma važnim za budućnost i prosperitet `Alumine`", rekao je Motika.

Podsjećajući da je od početka decembra prošle godine "Alumina" iz svojih pogona počela da snabdijeva "Zeohemovu" fabriku u Zvorniku sirovinama za njen proizvodni proces, Motika je istakao da se poluproizvodi za rad ove fabrike prave u "Alumini", što je veliko priznanje za sve zaposlene, ali i ohrabrenje za dalje poslovne planove.

"Zahvaljujući poslovnoj saradnji i strateškom partnerstvu sa 'Zeohemom', kompanija 'Alumina' obezbjeđuje tržište za narednih desetak godina ne samo u proizvodnji silikagela i specijalnih zeolita, nego i postojećih proizvoda iz svog proizvodnog programa koje plasiramo našim poslovnim partnerima u Kinu, Ameriku i ovdje u fabriku u Zvorniku", rekao je Motika.

Motika je zahvalio prijateljima iz "Zeohema" koji su vjerovali u "Aluminu", u njene radne ljude i rukovodstvo, da dođu u Zvornik sa dugoročnom investicijom i naglasio da je sa ovom novom fabrikom počela nova era u Zvorniku.

Fabrika "Zeohem" za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka, otvorena je danas u Zvorniku.

Švajcarska firma "Zeohem", koja je dio grupacije "Kemi papir holding AG, nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku.

Firma "Zeohem" iz Švajcarske kupila je prije nešto više od godinu dana 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku sa namjerom da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer ova novoizgrađena fabrika u Zvorniku, osim postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika "Zeohem" nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Biznis.ba / SRNA