američko tržište

Wall Street: Novi rekord za S&P 500

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Novi rekord za S&P 500
Foto: S&P Global

Indeks S&P 500 porastao je u petak na novi najviši nivo, stavljajući indeks širokog tržišta na pravi put sedmičnog dobitka tokom prazničnog skraćenog trgovačkog sedmica. Tehnološki težak Nasdaq Composite također je dosegao novi maksimum.

S&P 500 je u petak porastao za oko 0,5%, dok je Nasdaq Composite dobio 0,8%. Dow Jones Industrial Average dodao gotovo 0,2 posto.

Oporavak indeksa S&P 500 ove je godine porastao na otprilike 16%, s referentnom mjerom za njegov četvrtu pozitivnu sedmicu u posljednjih pet jer se ulagači klade da će svaka ekonomska slabost kasnije ove godine biti odgovorena smanjenjem stope Federalnih rezervi. Dobit Nasdaqa od početka godine iznosi 22%.

Široko praćeni podaci o radu objavljeni u petak ujutro odražavaju povećanje od 206.000 nepoljoprivrednih plata u junu, ali blagi porast stope nezaposlenosti, koja je porasla na 4,1%. Ekonomisti su očekivali da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 4%.

Prinosi na državne obveznice pali su nakon izvještaj o očekivanjima da će porast nezaposlenosti potaknuti Fed na smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine, prenosi SEEbiz. Ulagači su povećali svoje oklade na smanjenje kamatnih stopa u septembru, s izgledima za smanjenje od četvrtine boda na oko 77%, u odnosu na 64% prije sedam dana, prema FedWatch Toolu CME grupe.

"S jedne strane, revizija naniže u odnosu na prethodne mjesece i porast stope nezaposlenosti povećavaju izglede za septembarsko smanjenje stope Feda - tržišta obveznica to svakako slave", rekla je Seema Shah, glavna globalna strateginja u Principal Asset Managementu.

“Ali te iste brojke ne mogu a da ne izazovu trunku zabrinutosti o smjeru američke ekonomije. Širok niz ekonomskih podataka ukazuje na omekšavanje - današnji izvještaj pridodaje toj slici."

Tesla je porasla za više od 1%, što je pridodalo njegovom ogromnom porastu od sedam dana do danas od oko 26%, dok su dionice Applea porasle za otprilike 1,6% na novi najviši nivo svih vremena. Nvidia je zaostajala nakon rijetkog snižavanja rejtinga Wall Streeta, u kojem se navodi ograničena prednost za proizvođača čipova. Dionice su još uvijek u porastu od 3,2% u sedmici.