Investicije

Yellen: SAD bi mogao biti odgovoran za poraz Ukrajine

Autor: Biznis.ba
Yellen: SAD bi mogao biti odgovoran za poraz Ukrajine

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da će Sjedinjene Američke Države biti odgovorne za poraz Ukrajine ako Kongres odbije zahtjev Bidenove administracije koja traži nove milijarde dolara za ratom pogođenu zemlju.

-Zajedno s mojim kolegama razgovarala sam sa zastupnicima Kongresa. Mislim da razumiju da se radi o vrlo teškoj situaciji i da se možemo smatrati odgovornima za ukrajinski poraz ako ne uspijemo osigurati potrebna sredstva, uključujući potporu ukrajinskom budžetu, što je posebno važno, rekla je Yellen u izjavi novinarima u Mexico Cityju.

Prije nje je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upozorio da odgoda američke pomoći za njih predstavlja veliki rizik, zbog čega bi Ukrajina nakon gotovo dvije godine mogla izgubiti rat protiv Rusije.

Predsjednik Zelenski potom je otkazao planirano obraćanje zastupnicima Kongresa, u kojem se vode bitke zbog zahtjeva republikanaca da se u finansijski paket vrijedan 100 milijardi dolara, osim pomoći Ukrajini i Izraelu, uključe i revizija useljeničke politike te jačanje američkih granica.

Američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, ali nakon što su početkom godine kontrolu nad većinom u Zastupničkom domu preuzeli republikanci, za ratom pogođenu Ukrajinu nisu izdvojena dodatna sredstva.

Financiranje Ukrajine ključna je stvar i za američke saveznike u Evropi koji joj pružaju puno izdašniju pomoć ne bi li joj tako pomogli u borbi protiv ruske agresije, napomenula je ministrica financija.

-Ukrajini jednostavno ponestaje novca, istaknula je Yellen.

-Sve što uprihodi od poreza Ukrajina troši na obranu i plaće vojnicima i zapovjednicima. Bez novca koji joj šaljemo u znak podrške, nedostajale bi škole, bolnice i prva pomoć, dodala je.

Američka pomoć Ukrajini dolazila je "uz snažne kontrolne mehanizme kako bi se spriječila korupcija i zloupotreba sredstava", naglasila je Yellen. Što se tiče izravne potpore ukrajinskom državnom buudžetu, ona bi išla preko Svjetske banke čije će antikorupcijske zaštitne mjere osigurati da novac završi na pravom mjestu, poručila je američka ministrica.

(Biznis.ba)