Novac

Japanski Nippon Steel kupuje U.S. Steel za 14,9 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Japanski Nippon Steel kupuje U.S. Steel za 14,9 milijardi dolara
Foto: X

Japanski Nippon Steel sklopio je u ponedjeljak dogovor o kupovini U.S. Steel-a za 14,9 milijardi dolara u gotovini, pobijedivši na aukciji za 122-godišnjeg legendarnog proizvođača čelika nad rivalima uključujući Cleveland-Cliffa, ArcelorMittal i Nucor.

Cijena dogovora od 55 dolara po dionici predstavlja ogromnih 142% premiju do 11. augusta, posljednjeg trgovačkog dana prije nego što je Cleveland-Cliffs predstavio ponudu od 35 dolara po dionici, gotovinu i dionice za US Steel. Vjeruje se da će US Steel imati koristi od rashoda i poreznih olakšica iz zakona o infrastrukturi predsjednika Joea Bidena.

Potraga za Cleveland-Cliffsom navela je US Steel da prije četiri mjeseca pokrene proces prodaje. Na sastanku upravnog odbora u nedjelju, US Steel je smatrao da je Nipponova ponuda superiorna u odnosu na prodaju Cleveland-Cliffsu, koji je svoju ponudu podigao u rasponu od 40 dolara po dionici, rekli su ljudi upoznati s tim, piše Reuters.

Nucor, najveći američki proizvođač čelika, ponudio je preuzimanje US Steel-a u partnerstvu s drugom kompanijom, rekao je jedan od izvora. Identitet te kompanije nije se mogao saznati.

ArcelorMittal je također tražio US Steel, prenosi Reuters. Nippon i ArcelorMittal posjeduju tvornicu u Alabami koja proizvodi proizvode od čeličnog lima preradom poluproizvoda, odnosno ploča, nabavljenih od domaćih i inozemnih dobavljača. Takođe ulažu oko milijardu dolara u elektrolučnu peć.

Kupovina US Steel-a pomoći će Nipponu, četvrtom najvećem proizvođaču čelika u svijetu, da se pomakne prema 100 miliona metričkih tona globalnog kapaciteta sirovog čelika, uz značajno proširenje proizvodnje u Sjedinjenim Državama, gdje se očekuje da će cijene čelika rasti kako proizvođači automobila povećavaju proizvodnju nakon njihovih nedavnih dogovora sa sindikatima da prekinu štrajkove.

Nippon nije dao nikakvu projekciju o vrijednosti sinergije koja će proizaći iz posla, kako bi opravdao cijenu koju je pristao platiti. Rečeno je da će sinergije doći iz udruživanja napredne proizvodne tehnologije i znanja u razvoju proizvoda, operacijama, uštedi energije i recikliranju.

Nippon plaća 7,3 puta više od 12-mjesečne zarade US Steel-a prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), pokazuju podaci LSEG-a. Medijan u industriji proizvodnje čelika je sedam puta, a neki analitičari kažu da je US Steel vrijedan manje s obzirom na to da njegovo preuzimanje čeličane Big River u Arkansasu 2021. godine tek treba da isplati profitabilnost.

"Smatramo da Nippon preplaćuje za tu imovinu. Ovo nije tehnološki prostor. Ovo je još uvijek ciklična industrija čelika", rekao je Gordon Johnson, analitičar u GLJ Research-u.

Dionice US Steel-a završile su s rastom od 26% na 49,59 dolara u ponedjeljak nakon objave ugovora. Dionice Nippon Steel-a završile su trgovanje u Tokiju prije nego što je kompanija otkrila posao.

Dionice Cliffsa skočile su za 10% na 20,50 dolara u New Yorku dok su dioničari bodrili kompaniju koja je odlučila da ne prska na U.S. Steel. Cliffs je rekao da će sada nastaviti s "agresivnim otkupom dionica" u okviru programa koji je prethodno odobrio.

Sve obaveze US Steel-a prema zaposlenima, uključujući sve kolektivne ugovore koji su na snazi s njegovim sindikatom, bit će ispoštovane, rekao je Nippon.

Uprkos ovim uvjeravanjima, sindikat United Steelworkers-a, koji je podržao Cliffs s velikim sindikatima kao stjecaoca, rekao je da se protivi prodaji Nipponu jer nije vjerovao u poštovanje ugovora o radu.

"Naš sindikat namjerava da u potpunosti iskoristi naše sporazume kako bi osigurao da šta god da se dogodi s US Steel-om, zaštitimo dobre poslove koji održavaju porodicu koje smo dogovorili", rekli su United Steelworkers.

Glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za komentar o daljnjim detaljima planova sindikata. U svom paktu sa US Steel-om, United Steelworkers nema pravo da blokira prodaju kompanije ako se sticalac obavezuje da će sačuvati postojeće ugovore o radu.

Izvršni potpredsjednik Nippona Takahiro Mori rekao je Reutersu u intervjuu da kompanija posluje u Sjedinjenim Državama 40 godina i da je uvjerena da će transakcija biti završena.

"Standard Steel i Wheeling Nippon Steel koje posjedujemo su sindikalne kompanije u Sjedinjenim Državama; imamo dobru historiju rada sa sindikatima. Ne vidimo nikakve regulatorne ili antimonopolske probleme u dogovoru", rekao je Mori.

Nipponovo zajedničko ulaganje sa Arcelorom nije sindikalno.

Očekuje se da će transakcija s Nipponom biti zatvorena u drugom ili trećem kvartalu 2024. godine, podložno regulatornim odobrenjima, saopštio je US Steel.

Očekuje se da će Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, američka komisija koja ispituje ugovore o potencijalnim rizicima za nacionalnu sigurnost, preispitati transakciju, iako većina japanskih kupaca završava svoje poslove uz nekoliko pitanja.

Analitičari su također rekli da bi sporazum trebao privući malo antimonopolske kontrole s obzirom na ograničeno preklapanje između Nippona i US Steel-a. Kompanije su navele da će Nippon, u slučaju da regulatori sruše ugovor, US Steel-u dugovati 565 miliona dolara naknade za raskid.

Neki američki zakonodavci u čijem biračkom okrugu ima veliku populaciju čeličana izrazili su neprijateljstvo prema sporazumu. Republikanski senator JD Vance iz Ohaja rekao je da će ispitati njegove implikacije na "sigurnost, industriju i radnike" Sjedinjenih Država. Demokratski senator Džon Feterman iz Pensilvanije otišao je dalje, obećavajući da će učiniti sve što je u njegovoj moći "da blokira ovu inostranu prodaju".

US Steel, osnovan 1901. od strane nekih od najvećih američkih magnata, uključujući Andrewa Carnegiea, J.P. Morgana i Charlesa Schwaba, postao je isprepleten s industrijskim oporavkom Sjedinjenih Država nakon Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

Dionice kompanije sa sjedištem u Pittsburghu imale su lošiji učinak u posljednje vrijeme, nakon nekoliko kvartala pada prihoda i profita, što ga čini atraktivnom metom za preuzimanje za rivale koji žele dodati proizvođača čelika koji koristi automobilska industrija.

Osim proizvođača automobila, US Steel snabdijeva industriju obnovljivih izvora energije i ima koristi od Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji daje porezne olakšice i druge poticaje za takve projekte, nešto što je privuklo prosce.

Dionice ArcelorMittala također su porasle 5% na 26,28 eura u Amsterdamu zbog sličnih olakšica za investitore.

Gubitak aukcije za US Steel vjerovatno će rezultirati i time da Cliffs neće obnoviti ugovor o isporuci ploča za ArcelorMittal i Nippon's Alabama pogon koji ističe 2025. godine, rekli su izvori. To je zato što će se Nippon sada obratiti US Steel-u kao dobavljaču, dodaju izvori. Vrijednost kontakta nije se mogla saznati.