Prosječna plata 25.800 dolara

California podiže minimalnu platu u restoranima brze hrane

Autor: Biznis.ba
California podiže minimalnu platu u restoranima brze hrane
Foto: Unsplash


U američkoj saveznoj državi California-i u ponedjeljak je stupio na snagu zakon prema kojem veliki lanci restorana brze hrane moraju radnike plaćati najmanje 20 dolara po satu.

Zakon je prošle godine potpisao demokratski guverner Gavin Newsom, a vlasnici restorana žale se da će morati otpuštati radnike i dizati cijene.

Savezna minimalna plata u SAD-u iznosi 7,25 dolara po satu. Države također mogu odrediti veće minimalne plate, a u California-i je ona postavljena na 16 dolara po satu. Izuzetak su minimalne plate za radnike u restoranima brze prehrane poput McDonald'sa, Burger Kinga i sličnih.

Oko 500.000 ljudi, uglavnom žena i pripadnika manjina, radi u restoranima brze hrane širom Kalifornije. Prosječna plata iznosi 25.800 dolara godišnje, a u cijeloj zemlji 43.000 dolara, prenosi agencija AFP, prenosi SEEbiz.

"Zbog povećanja, svi ćemo morati platiti više", rekao je glavni finansijski direktor Chipotle Mexican Grill Jack Hartung za Wall Street Journal.

U Kaliforniji je, uprkos povećanju minimalne plate, od 2015. otvoreno neto 142.000 radnih mjesta u restoranima brze hrane.