Novac

Kina optužuje EU da njena istraga državnih subvencija Pekinga ometa ekonomsku saradnju

Autor: Biznis.ba
Kina optužuje EU da njena istraga državnih subvencija Pekinga ometa ekonomsku saradnju
Foto: Ilustracija

Istrage o kineskim državnim subvencijama koje je pokrenula Evropska unija ometaju obostrano korisnu saradnju Kine i Evrope i Kina im se odlučno protivi, izjavio je zvaničnik kineskog ministarstva trgovine.

Zvaničnik, koji nije identifikovan u saopćenju koje je ministarstvo objavilo u četvrtak, vkeruje da su sve istrage koje je do sada pokrenula Evropska unija usmjerene na nova kineska preduzeća vezana za energetiku, što će ozbiljno narušiti povjerenje njenih firmi u obavljanje investicione i trgovinske saradnje u EU.

Te primjedbe su uslijedile od šefa Biroa za pomoć trgovini kineskog ministarstva trgovine na sastanku s Martinom Lucasom, generalnim direktorom odjela za trgovinsku zaštitu Evropske komisije, u Bruxellesu, navodi se u saopćenju.

U najnovijem potezu koji se odnosi na Kinu, Evropska unija je navela da će istražiti subvencije koje primaju kineski dobavljači vjetroturbina namijenjenih njenim članicama.

Kineski trgovinski zvaničnik kazao je da će to biti četvrta istraga koju je pokrenula Evropska unija u posljednja dva mjeseca koristeći zakone o stranim subvencijama protiv kineskih kompanija.

Zvaničnik je također kazao da je tokom istrage EU "namjerno iskrivila definiciju subvencija, a proceduralni standardi nisu bili otvoreni i transparentni, što je protekcionistički čin koji šteti ravnopravnim uslovima u ime poštene konkurencije".

U utorak je evropska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager izjavila da komisija istražuje uslove za razvoj vjetroparkova u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj, ne pružajući dodatne detalje o tome zašto su te zemlje posebno istaknute - prenosi Reuters.