Promjena na vrhu

Kina više nije najveći trgovinski partner SAD-a

Autor: Biznis.ba
Kina više nije najveći trgovinski partner SAD-a
Foto: Ilustracija

Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni vanjskotrgovinski partner Amerike.

Američki uvoz iz Meksika u 2023. dostigao je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svjetski uvoznik, godišnje uveze robu u vrednosti više od tri triliona dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su vanjsku trgovinu sa tom azijskom zemljom.

S druge strane, odnosi SAD i Meksika se obično posmatraju kroz kontroverznu imigracionu politiku i probleme sa kojima se suočavaju veliki američki gradovi zbog masovnog priliva izbjeglica iz Centralne i Južne Amerike.

Ipak, čini se da, uprkos napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje odnosa.

Također, poremećaji u globalnom lancu snabdijevanja, skupi troškovi transporta do Kine i zaoštravanje sukoba u svijetu primoravaju američke kompanije da preispitaju gdje proizvode svoje proizvode i okrenu se komšiluku, piše Dnyuz.

S obzirom na sve nepredvidivu geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutno poželjniji partner od Kine, ali odnos SAD sa tom azijskom zemljom ostaje važan, posebno za kompanije poput Applea ili Starbucksa, koje ne samo da nabavljaju sa tog tržišta već i prodaju svoje proizvode.