"Mlati pare"

Ko je Steve Ballmer i kako zarađuje milijarde ne radeći ništa

Autor: Biznis.ba
Ko je Steve Ballmer i kako zarađuje milijarde ne radeći ništa
Steve Ballmer

Za većinu ljudi, pasivni prihod je dodatna manja zarada koja dobro dođe za krpljenje kućnog budžeta.

Za Steve Ballmera to znači da će zaraditi milijardu dolara godišnje, a da neće raditi ništa.

Ballmer će toliko prikupiti od dividende od Microsofta u 2024. godini. Tehnološki div je povećao tromjesečnu isplatu dividende na 75 centi po dionici, ili tri dolara po dionici godišnje.

Budući da Ballmer kao bivši glavni izvršni direktor Microsofta posjeduje 333,2 miliona dionica kompanije od 2014. što je ekvivalent udjela od četiri odsto, dobiće "sitniš" od milijardu dolara u fiskalnoj 2024. I to samo zato što posjeduje dionice — nezavisno od kretanja cijena na berzi.

Naravno moguće je da Microsoftov upravni odbor odluči da smanji dividendu, ali to se ne čini vjerovatnim. Od kada je kompanija 2003. počela da isplaćuje ​​dividendu dioničarima, iznos se samo povećava.

Ballmer nije jedini koji "mlati pare" samo od posjedovanja dionica kompanije koje isplaćuju dividendu, prenosi tportal.

Berkshire Hathaway Warren Buffetta trebalo bi da prikupi čak šest milijardi dolara dividendi za ovu godinu, prema analizi WSJ. To je zato što većina kompanija u koje Berkshire Hathaway ulaže isplaćuje dividende. Na tom popisu su Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz i American Express.

Na Forbsovoj listi milijardera Warren Buffett trenutno drži petu poziciju s procijenjenim bogatstvom od 106 milijardi dolara dok je Steve Ballmer deseti s 80,7 milijardi dolara.

Bloomberg Billionaires Index svrstava Steve Ballmera na petu poziciju s 115 milijardi dolara bogatstva.

Ballmer se pridružio Microsoftu 1980. kao asistent Billu Gatesu, ali zapravo je radio kao glavni menadžer.

Prvobitno je dogovorio osnovnu platu od 50.000 dolara plus 10 posto udjela u rastu dobiti koji je generisao, ali kada je njegov udio u profitima postao prevelik, pristao je da zamijeni uslove za značajan udio u vlasništvu kompanije.

Pouzdani Gatesov savjetnik postepeno je napredovao i postao izvršni direktor Microsofta 2000. godine. Funkciju je napustio 2014.