Niz reakcija

Kosovo danas ukida srbijanski dinar, euro postaje jedina valuta

Autor: Biznis.ba
Kosovo danas ukida srbijanski dinar, euro postaje jedina valuta
Foto: Ilustracija

Na Kosovu će od danas jedina službena valuta biti euro čime se srbijanski dinar isključuje iz platnog prometa i to prema odluci kosovske središnje banke nakon čega je Europska unija pozvala Kosovo da pronađe rješenje o ukidanju dinara u sklopu dijaloga.

Takva je odluka izazvala niz reakcija pa je u četvrtak Europska unija pozvala Prištinu da osigura više vremena za prilagodbu na novi način uporabe novca te da pronađe rešenje u sklopu dijaloga koji Kosovo i Srbija vode pod pokroviteljstvom EU.

“Europska unija uzima u obzir uredbu Središnje banke Kosova za koju se očekuje da danas stupi na snagu. Cilj Uredbe je povećati transparentnost financijskih tijekova, osigurati financijsku stabilnost i boriti se protiv pranja novca i krivotvorenja. EU napominje da će uredba utjecati i na financijsku potporu koju kosovski Srbi dobivaju od Srbije“, stoji u priopćenju iz EU.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra kako takva odluka predstavlja pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda s Kosova.

Vučić je u ponedjeljak s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovarao o namjeri Kosova da ukine dinar u platnom prometu uvjeren da to međunarodna zajednica neće dopustiti.

Također Vučić se u srijedu navečer sastao s veleposlanicima država Kvinte - SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Francuske, ali poslije tog sastanka je objavljen da neće biti nikakvog priopćenja za javnost.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković najavio nakon Vučićeva sastanka s predstavnica Kvinte da će se u idućih dan, dva srbijanski predsjednik obratiti javnosti sa svim informacijama o odluci kojom se ukida srpski dinar na Kosovu.

"Srpski narod na Kosovu treba znati, kao što zna, da ima iza sebe državu Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića, jer nikada nećemo odustati od svoga naroda i borit ćemo se za zaštitu njihovih prava, jer Srbi imaju pravo živjeti na Kosovu koristiti platni promet. Od toga nikada nećemo odustati“, kazao je Petković.

No zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi drži da ta odluka ima za cilj kontroliranje novca u platnom prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sustava Kosova.

"Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 milijuna eura na Kosovo. Da 800 milijuna eura dolazi na Kosovo, Srbi s Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana", rekao je Bislimi.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Vlada Kosova drži da je odluka CBK-a u skladu s Ustavom Kosova, a guverner te banke Ahmet Ismaili je kazao kako će se ubuduće iz Srbije na Kosovo moći slati samo euri, koji će se moći mijenjati za dinare, čime kosovske institucije žele uvesti kontrolu prometa u dinarima u koji dosad nisu imale transparentan uvid.

Nakon odluke kosovske središnje banke Kosovo i Srbija suočili su se s novom krizom o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa koji je dodatno opterećen terorističkim napadom u Banjskoj na sjeveru Kosova u kojem je poginuo jedan kosovski policajac te tri srpska napadača.