Washington

Američki regulatori odobrili prva bitcoin sredstva u očekivanom poticaju kriptovalute

Autor: Biznis.ba
Američki regulatori odobrili prva bitcoin sredstva u očekivanom poticaju kriptovalute
Ilustracija

Američki regulatori vrijednosnih papira dali su u srijedu zeleno svjetlo grupi bitcoin fondova kojima se trguje na berzi (ETF), što je željno očekivana odluka za koju se očekuje da će potaknuti kriptovalutu.

Regulatori su odobrili prijedloge za uvrštenje 11 ETF-ova na vodeće berze, uključujući i Njujoršku berzu, "na ubrzanoj osnovi", saopćila je Komisija za vrijednosne papire i berze u nalogu na 22 stranice, javlja France 24.

Fondovima kojima se trguje na berzi se trguje na javnim tržištima, što ulagačima daje izloženost kretanju cijena imovine bez preuzimanja izravnog vlasništva nad temeljnom imovinom, prenosi Fena. 

Međutim, sami fondovi ulažu u digitalnu valutu.

- Odobrenje ETF-ova, koji su usporedivi s dionicama ili uzajamnim fondovima što se tiče pristupačnosti svakodnevnim ulagačima predstavlja ključnu tačku za prostor digitalne imovine, označavajući kretanje prema mainstream legitimitetu i prihvaćanju - rekao je Thomas Tang, potpredsjednik ulaganja u Ryze Labs.

Rekao je da ovaj razvoj događaja dolazi nakon godina regulatornog nadzora i volatilnosti tržišta, označavajući značajan pomak u percepciji i korištenju digitalnih valuta.

- Bitcoin ETF-ovi, zahvaljujući svom postojanju unutar reguliranog okvira, unijet će jedan nivo institucionalne vjerodostojnosti u područje digitalne imovine – navode iz Ryze Labsa.