Kriptovalute

Bitcoin bi mogao 'napasti' rekord, snažno rastu i ostale kriptovalute

Autor: Biznis.ba
Bitcoin bi mogao 'napasti' rekord, snažno rastu i ostale kriptovalute
Foto: Bitcoin

Bitcoin (BTC) je u utorak skočio iznad 57.000 dolara, što ga je dovelo u zapanjujuću udaljenost od njegove najviše razine svih vremena jer je entuzijazam za najveću kriptovalutu na svijetu dosegao nivo koji je posljednji put viđen tokom procvata 2021. godine.

Cijena najvažnije kriptovalute sada je porasla za čak 10 posto, u sedmici i 35 posto od početka ove godine, uglavnom zbog uzbuđenja izazvanog nizom promptnih fondova kojima se trguje na berzi bitcoina koji su počeli trgovati u januaru.

Prešavši 57. 000 dolara, bitcoin je dotakao svoju najvišu tačku od novembra 2021. Trenutni porast testira može li se cijena pomaknuti bliže svojoj najvišoj razini svih vremena od 68. 789 dolara. Taj vrhunac dogodio se šest mjeseci prije spektakularnog pada 2022.

- U konačnici, ono što vidimo je da se kripto na neki način diže iz pepela tržišta 2022. - kaže Ryan Rasmussen, viši analitičar za kripto istraživanje za Bitwise Asset Management.

- Naša je pretpostavka da će cijena bitcoina doseći 125.000 dolara do kraja 2025. - dodao je Mark Palmer iz Benchmarka na Yahoo Finance Live.

Ulagači također daju veće ponude za druge kriptovalute i povezane dionice.

Jedan od znakova porasta entuzijazma za bitcoin je aktivnost trgovanja u bitcoin ETF-ovima koji su pokrenuti u januaru, dajući svakodnevnim ulagačima široku izloženost digitalnoj imovini. Zabilježili su više od šest milijardi dolara neto tokova do utorka, prema podacima koje je prikupio londonski fond Farside Investors, prenosi SEEbiz.