Nastavlja pad

Bitcoin: Kriptovaluta gubi više od 10.000 dolara

Autor: Biznis.ba
Bitcoin: Kriptovaluta gubi više od 10.000 dolara
Foto: Unsplash

Bitcoin je nastavio svoj pad u utorak, spustivši se za više od 10.000 dolara sa svoje najviše vrijednosti svih vremena ostvarene proše sedmice.

Vodeća kriptovaluta zadnji je put bila niža za 6% na 62.918,35 USD, prema Coin Metricsu. Prošle sedmice popela se na rekordnih 73.679 dolara.

Taj je potez pomogao povući druge kriptovalute niže. Eter je izgubio je više od 5% i nedavno se trgovao na 3287,58 USD nakon što je proše sedmice premašio 4000 USD prvi put od prosinca 2021. – pad koji su neki analitičari predvidjeli nakon nadogradnje mreže Dencun. Token vezan za Solanu pao je 8%, dogecoin je izgubio 7%, a XRP skliznula 2%.

Među dionicama povezanim s kripto u pretmarket trgovanju, Microstrategy pao je 10%, dok je kripto burza Coinbase pala 5%. Rudarske dionice pale su posvuda, a one najveće, Riot Platforms i Marathon Digital, pale su za 6%, odnosno 5%.

Slabost bitcoina počela je prošle sedmice kada su trgovci počeli bilježiti profit nakon što je skočio otprilike 70% od početka godine do svog vrhunca prošle srijede. Podaci iz CryptoQuant pokazuju velik porast ulagača koji prodaju svoje bitcoine uz dobit 12. marta.

Osim toga, to unovčavanje dobiti dovelo je do skoka u dugim likvidacijama bitcoin pozicija s polugom. Oko 122 miliona dolara dugih likvidacija dogodilo se u ponedjeljak na centraliziranim burzama, navodi CoinGlass. Proše sedmice bilo je oko 372 miliona dolara dugih likvidacija od srijede do petka.

Uspješno uvođenje promptnih bitcoin ETF-ova u SAD-u ranije ove godine ključno je pridonijelo rastu bitcoina, koje je počelo čak i prije nego što su ETF-ovi pokrenuti u iščekivanju njihovog regulatornog odobrenja. U isto vrijeme, interes ulagača i veća potražnja za bitcoinom također su doveli do povećane poluge i povećane visokofrekventne volatilnosti.

Ulagači i analitičari upozorili su da bi trgovci trebali biti oprezni u martu jer bi nestabilnija cijena, u kombinaciji s povećanjem obima trgovanja, dovela do povlačenja dugoročnog uzlaznog trenda bitcoina.

Tehnički analitičari uglavnom su govorili da je bitcoin na putu prema novim vrhovima, ali bi usput mogli vidjeti i oštre korekcije.