Kriptovaluta

Bitcoin ponovo iznad 70.000 dolara

Autor: Biznis.ba
Bitcoin ponovo iznad 70.000 dolara
Foto: Unsplash

Čini se da su se ljubitelji bitcoina oglušili na prošlosedmični odliv iz američkih berzanskih fondova, pa se najveća kriptovaluta ponovno nakratko popela iznad 70.000 dolara.

Većina digitalne imovine bila je viša u ponedjeljak, s Bitcoinom koji je ojačao čak 5,8% na 70 014 USD. To je prvi put da je token bio iznad 70.000 dolara za više od sedmicu. Ether je porastao za oko 5%, dok su Solana i Dogecoin porasli za više od 4%.

Gotovo 900 miliona dolara povučeno je iz tih ETF-ova prošle sedmice, odražavajući kontinuirane odlive iz Grayscale Bitcoin Trusta kao i umjerenost u pretplatama za ponude BlackRock Inc. i Fidelity Investment.

Skupina od 10 fondova proživjela je jednu od najgorih sedmica u godini otkako su pokrenuti u januaru, prenosi SEEbiz.

Nova potražnja Bitcoin ETF-ova bila je glavna pokretačka snaga iza historijskog porasta najveće kriptovalute ove godine. Snažni prilivi u fondove podstakli su optimizam oko eksponencijalnog rasta klase imovine šireg kruga ulagača. Međutim, preveliki odilvi prošle sedmice podstakli su više zaštite među trgovcima od nižih cijena, kao i značajne likvidacije u opkladama na bikovske financijske poluge na kripto terminskom tržištu.