kritpovaluta

Bitcoin potonuo 2%

Autor: Biznis.ba
Bitcoin potonuo 2%
Foto: Unsplash


Bitcoin je 28. maja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.

Ovaj potez je prije plana ugašene kripto mjenjačnice da vrati BTC posjede vjerovnicima prije oktobra.

Blockchain praćenje X računa Whale Alert objavio je poteze u objavama na platformi X 28. maja, bilježeći šest transakcija na lancu između 3999 BTC i 32499 BTC unutar nekoliko sati.

Istraživač blokova Arkham Intelligence pokazuje da hashovi transakcija od 1:41 ujutro do 4:46 ujutro po UTC-u uključuju prijenose iz više hladnih novčanika Mt. Goxa, pri čemu većina kreće 2000 BTC odjednom.

Sve transakcije upućivale su na jednu neoznačenu adresu koja drži 107 547 BTC-a vrijednih gotovo 7,29 milijardi dolara u vrijeme pisanja.

Povjerenička firma Mt. Gox Nagashima Ohno i Tsunematsu nisu odmah odgovorili na upit o tome gdje i zašto je Bitcoin premješten.

Bitcoin je pao za oko 2% nakon pokretanja Mt. Gox BTC-a, sada se trguje za 67.875 USD.

Prošlog su mjeseca analitičari K33 Researcha upozorili da bi potez bitcoina iz ere Mt. Goxa "preplašio tržište" i izvršio pritisak na cijenu kriptovalute.

Bitcoin vrijedan preko 9,4 milijarde dolara duguje se nekima od 127 000 vjerovnika Mt. Goxa koji su čekali da ga dobiju više od deset godina nakon što je berza propala 2014. nakon višestrukih neprimjećenih hakiranja, prenosi SEEbiz.


Konačni rok otplate Mt. Goxa je 31. oktobra Njegov povjerenik počeo je kontaktirati vjerovnike u januaru kako bi potvrdio njihov identitet i zamijenio račune za otplatu.