najveća kriptovaluta

Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana

Autor: Biznis.ba
Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana
Foto: Unsplash

Bitcoin se oporavio od najveće rasprodaje u više od godinu dana, što je rani pokazatelj nadolazeće volatilnosti na tržištima imovine dok ulagači probavljaju izglede vojne eskalacije na Bliskom istoku.

Najveća kriptovaluta napredovala je 3,9% na 64.400 USD u nedjelju ujutro nakon što je ranije skočila čak 8,3%. Manji novčići kao što su Polkadot i Uniswap ojačali su više od 10%.

Iran je lansirao napadne bespilotne letjelice i rakete protiv Izraela u očitoj odmazdi za napad u Siriji u kojem su ubijeni najviši iranski vojni časnici, odvodeći sukob u regiji u opasnu novu fazu. Budući da se akcija Irana odvijala dok je većina tržišta bila zatvorena, kripto trgovci su se našli u neobičnoj poziciji među prvima koji su reagirali na veliki geopolitički događaj, prenosi SEEbiz.

“Više ulagača nego inače možda će odlučiti izraziti svoje stavove o tržištu putem kripto”, David Lawant, voditelj istraživanja u FalconX-u.

Dok se Izrael pripremao za napad, napetost je u petak naštetila dionicama i potaknula utočišta kao što su obveznice i dolar. Podaci Coinglassa pokazuju da je u petak i subotu likvidirano oko 1,5 milijardi dolara velikih kripto uloga putem izvedenica, što je jedna od najtežih dvodnevnih likvidacija u najmanje šest mjeseci.

Poluga je "u posljednja tri dana potpuno preopterećena, pa je to uzrokovalo materijalno pogoršanje cijena" digitalne imovine, rekao je Ebtikar.

Berze na Bliskom istoku u nedjelju su uglavnom bile u minusu. Izraelske dionice odustale su od ranijih dobitaka kako bi trgovale nešto niže od 8:36 ujutro po londonskom vremenu.