Kriptovalute

Bivši šef FTX-a Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

Autor: Biznis.ba
Bivši šef FTX-a Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
Foto: X

Sam Bankman-Fried, osnivač i bivši izvršni direktor ugašene kripto mjenjačnice FTX, dobio je zatvorsku kaznu od 300 mjeseci ili 25 godina ukupno, s 240 mjeseci u početku i dodatnih 60 mjeseci uzastopno.

Ročište o izricanju kazne odvijalo se na 26. spratu zgrade saveznog suda u središtu Manhattana, gdje je samo nekoliko mjeseci prije toga porota jednoglasno osudila bivšeg kripto direktora za svih sedam kaznenih prijava.

Prije izricanja presude sudac Lewis. A. Kaplan proglasio je Bankman-Frieda krivim za krivokletstvo tokom svjedočenja na suđenju, navodeći da je osramoćeni bivši kripto mogul lažno tvrdio da nije znao o Alamedinoj upotrebi depozita klijenata FTX-a prije 2022. godine.

Sudac je također zaključio da je Bankman-Fried sudjelovao u manipulisanju svjedocima komunicirajući s bivšim glavnim savjetnikom FTX-a prije nego što je odveden u pritvor. Sudac Kaplan odbacio je argumente odbrane, kako pravno tako i činjenično. Odbacio je tvrdnju odbrane da će klijenti i vjerovnici biti u potpunosti nadoknađeni, smatrajući je pogrešnom jer je izjednačila gubitak isključivo s dolarskim iznosom u slučaju stečaja.

Prema navodima Matthewa Leeja, osnivača neprofitne organizacije Inner City Press, brojkama suca Kaplana, ulagači su izgubili 1,7 milijardi dolara, zajmodavci Alamede izgubili su 1,3 milijarde dolara, a klijenti FTX-a izgubili su nevjerojatnih 8 milijardi dolara.

Dok se izravno obraćao sudu, Bankman-Fried se ispričao, ali državni tužitelj Nicolas Roos iznio je suprotno gledište, tvrdeći da je FTX utemeljen na ‘prožimajućem kriminalu’.

Slično tome, sudac Kaplan je na postupak gledao kao na ‘performans’. Iako je potvrdio Bankman-Friedovo odbijanje da prizna krivicu, sudac je prepoznao njegovu upornost i ‘marketinške’ vještine te se složio s Roosom da je Bankman-Friedov narativ očigledan, ističući njegovu sposobnost da nastavi promovisati svoju priču u medijima unatoč pravnim postupcima.

FTX-ov kolaps početkom studenog 2022. pokrenut je nakon izvješća CoinDeska koje je otkrilo da se sestrinska trgovačka tvrtka, Alameda Research, uvelike oslanjala na spekulativne kripto tokene. Zabrinutost zbog sumnjive financijske prakse, uz bliski odnos između FTX-a i Alamede, dovela je do naglog povlačenja sredstava klijenata, što je oba entiteta dovelo do bankrota.

Ovaj je događaj uzdrmao ionako nestabilno kripto tržište, prouzročivši gubitke u milijardama. Mjesec dana kasnije, američka vlada podnijela je građansku i kaznenu tužbu protiv bivšeg izvršnog direktora i drugih najviših rukovoditelja zbog pronevjere preko 8 milijardi dolara depozita klijenata, lažiranja financijskih izvješća i orkestriranja stečaja.

Bankman-Fried je potom izručen s Bahama u SAD, suđeno mu je u oktobru 2023., a osuđen je u novembru 2023. na temelju kaznenih prijava, osim jedne optužbe koja je odbačena u julu 2023.