sa 20 milijardi dolara

BlackRockov ETF najveći bitcoin fond na svijetu

Autor: Biznis.ba
BlackRockov ETF najveći bitcoin fond na svijetu
Foto: Unsplash

BlackRock Inc. iShares Bitcoin Trust postao je najveći svjetski fond za originalnu kriptovalutu, skupljajući gotovo 20 milijardi dolara u ukupnoj imovini od uvrštenja na burzu u SAD-u početkom godine.

Fond kojim se trguje na berzi držao je 19,68 milijardi dolara tokena u utorak, skinuvši s trona Grayscale Bitcoin Trust od 19,65 milijardi dolara, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. Treći po veličini je ponuda Fidelity Investmentsa od 11,1 milijarde dolara.

BlackRock i Fidelity Bitcoin ETF-ovi bili su među devet koji su debitirali 11. januara, istog dana kada je više od desetljeća staro vozilo Grayscale pretvoreno u ETF. Lansiranja su bila prekretnica za kripto, učinivši Bitcoin pristupačnijim ulagačima i potaknuvši rast tokena na rekordnih 73 798 dolara do marta.

iShares Bitcoin Trust privukao je najveći priljev od pokretanja, 16,5 milijardi dolara, dok su ulagači povukli 17,7 milijardi dolara iz fonda Grayscale u istom periodu. Više naknade potonjeg i izlasci arbitara navedeni su kao mogući pokretači odljeva.

Ni BlackRock ni Grayscale Investments LLC nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom izvan redovnog radnog vremena u SAD-u. Grayscale namjerava pokrenuti klon svog glavnog fonda, prema regulatornoj prijavi iz marta, a očekuje se da će naknade biti niže, rekla je u to vrijeme osoba upoznata s tim pitanjem.

Komisija za vrijednosne papire i burzu nevoljko je dala zeleno svjetlo za prve američke spot-Bitcoin ETF-ove u siječnju nakon sudskog poništenja 2023. godine u slučaju koji je pokrenuo Grayscale.

Firma je 2013. stvorila Grayscale Bitcoin Trust i postala je poznata kao najveće takvo vozilo. Ali dionicama u zatvorenom proizvodu ponekad se trguje uz značajne premije ili popuste na neto vrijednost imovine, što je navelo Grayscale da se založi za konverziju u ETF kako bi osigurao trgovanje po nominalnoj vrijednosti.

Prošle sedmice SEC se iznenađujuće okrenuo prema dopuštanju ETF-ova za Ether, token koji je na drugom mjestu nakon Bitcoina po tržišnoj vrijednosti. Agencija pod vodstvom Garyja Genslera skeptična je prema cjelokupnoj kripto industriji nakon niza skandala, prenosi SEEbiz.

Grupa Bitcoin fondova — s imovinom od 58,5 milijardi dolara do danas — hvaljena je kao jedna od najuspješnijih novih ETF kategorija. Ali kritičari tvrde da nestabilna digitalna imovina nije prikladna za široku primjenu, čak ni unutar ETF-ova.

Neke zemlje, poput Singapura i Kine, ograničavaju ili zabranjuju pristup investitorima. U SAD-u, glasnogovornik Vanguard Group rekao je u januaru da firma ne planira ponuditi bilo kakve proizvode povezane s kripto. BlackRock i Vanguard dva su najveća svjetska upravitelja imovinom.

Bitcoin se učetverostručio od početka prošle godine, potpomognut ETF-ovima, u snažnom oporavku od dubokog medvjeđeg tržišta 2022. Token je porastao za oko 1% na 68 797 USD u jutrošnjoj trgovini u Singapuru.