Kriptovalute

Cryptoverse: Bitcoin prkosio sumnjama u 2023

Autor: Biznis.ba
Cryptoverse: Bitcoin prkosio sumnjama u 2023
bitcoin

Ako je 2022. bila godina koja je "razbila bitcoin", 2023. je bila godina oporavka od traume.

Bitcoin je hrabro poskočio suočen s depresivnim cijenama kriptovaluta, malim obimom trgovanja i teškim ekonomskim uslovima. Čak je našao i drugi vjetar u oktobru nakon ljetnog pada.

- Imali smo dobar oporavak, ali smo tek na pragu novog ciklusa, rekao je Kelvin Koh, suosnivač i izvršni partner u investicijskoj kompaniji Spartan Group, piše Reuters.

Zaista, 2023. je bila iznenađujuće dobra godina za bitcoin.

Kralj kriptovaluta je skočio 164% od 1. januara i trguje se iznad 40.000 dolara. Nadmašio je tradicionalnu imovinu, uključujući zlato koje je poraslo za 10% i S&P 500 (.SPX) koji je dobio 20%.

Bitcoin je također povećao svoj udio na ukupnom tržištu kriptovaluta, sa 38% na preko 50%, prema podacima CoinGecko. Ukupna kripto tržišna kapitalizacija porasla je na 1,7 biliona dolara sa 871 milijardu dolara na kraju 2022. godine, a cijena etera je skočila za 95%.

Veliki dio dobitaka bitcoina došao je kasnije tokom godine kao potencijalni američki promptni bitcoin fond kojim se trguje (ETF) i nade u lakšu monetarnu politiku obnovile su energiju investitora.

Obim trgovanja je takođe porastao, sa kombinovanim obimom trgovanja spotovima i derivatima na centralizovanim berzama koji je dostigao 3,61 biliona dolara u novembru, u odnosu na oko 2,9 biliona dolara u januaru, prema CCData.

U međuvremenu, stabilni coini - kriptovalute čija je vrijednost vezana za stvarnu imovinu poput dolara - također su porasli. Tether, najveći takav novčić, imao je svoju tržišnu kapitalizaciju na vrhuncu od preko 90 milijardi dolara.

Nakon što je burna 2022. doživjela pad FTX-a i Sama Bankman-Frieda, 2023. godine je više kripto giganata došlo do uspjeha.

Šef Binancea Changpeng Zhao izjasnio se krivim za kršenje američkih zakona o sprječavanju pranja novca, prije svega, dio nagodbe u iznosu od više milijardi dolara s regulatorima. Suosnivač Voyager Digitala također se našao na pogrešnoj strani američke regulatorne mjere, dok je osnivač Celsiusa Alex Mashinsky uhapšen u SAD-u u julu, izjasnivši se da nije kriv za krivična djela, uključujući prevaru s vrijednosnim papirima.

I ne zaboravljajući SBF - nakon burnog suđenja, bivši sin sa plakata u industriji osuđen je za prevaru u novembru.

S druge strane, Rippleov XRP token ostvario je rast od 82% u godini nakon ključne pravne pobjede za industriju kada je američki sudija presudio da prodaja tokena Ripple Labsa na javnim berzama nije prekršila zakon o vrijednosnim papirima.

Većina bitcoina od 55% u četvrtom tromjesečju pripisana je opkladama da će promptni bitcoin ETF biti odobren u SAD-u i da će privući novac kako od maloprodajnih tako i od institucionalnih investitora na lakoću stjecanja izloženosti digitalnoj imovini na reguliranom berza.

Divovi za upravljanje imovinom kao što su BlackRock i Fidelity su među 13 kompanija koje su podnijele zahtjeve američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berze za proizvod vrijedan više milijardi dolara.

Očekuje se da će takav fond privući čak 3 milijarde dolara od investitora u prvih nekoliko dana trgovanja i još milijarde nakon toga.

Ipak, nisu svi tako nastrojeni.

J.P.Morgan očekuje da će se oporavak kripto tržišta nastaviti kroz očekivano odobrenje početkom 2024. godine, međutim, i dalje je skeptičan u pogledu veličine uspjeha u usvajanju koje šire tržište cijeni.

JPM očekuje da će bitcoin ETF-ovi povući sredstva u rasponu niskih ili niskih do srednje jednocifrenih procenta od 1,7 biliona dolara kripto tržišta u poređenju sa nekim optimističnim izgledima od 10%.

Ako usvajanje ne ispuni očekivanja investitora od oko 10%, kripto tržišta bi mogla preokrenuti svoje nedavne dobitke, navodi se u saopštenju.

Nekim promatračima tržišta, međutim, izgleda da je trenutni oporavak bitcoina još uvijek u ranoj fazi.

Neto ostvareni profit denominiran u dolarima koji su zaključali investitori u bitcoin dostigao je 324 miliona dolara dnevno, što je i dalje za red veličine ispod vrhova ostvarenih tokom kasnijih faza bikovskog tržišta 2021., koje je premašilo 3 milijarde dolara dnevno, prema analitičkoj platformi Glassnode.

Ovo sugerira da trenutni učinak bitcoina ostaje u velikoj mjeri u granicama ranog, a ne kasnog tržišta bika, rekao je Glassnode.