kriptovaluta

Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste

Autor: Biznis.ba
Institucionalni investitori pojačano kupuju bitcoin ETF-ove, cijena raste
Foto: Ilustracija

Bitcoin bilježi "nagli porast" u količinama među svojim novim institucionalnim investicijskim proizvodima - gotovo 1.000 firmi iz Sjedinjenih Država kupilo je bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF).

Podaci istraživačke firme Santiment preneseni na X-u (bivši Twitter) 16. maja pokazali su da dnevne spot količine bitcoina prelaze 5 milijardi dolara.

Bitcoin ETF-ovi bilježe izostanak performansi otprilike od vremena kada je BTC/USD dostigao najviši nivo svih vremena od 73 800 USD.

Kao što Santiment otkriva, ove je sedmice sedam najvećih američkih ETF-ova upravljalo volumenom od 5,65 milijardi dolara između sebe — što je najviše od 24. marta.

"Prošli su dani kada su se kitovi samo gomilali na lancu", napisao je Santiment u komentarima, opisujući volumen kao "pokretanje velike pare".

Reagirajući, direktor hedge fonda Thomas Kralow bio je jednako raspoložen, piše Cointelegraph.

"Ovaj porast trgovačkih aktivnosti vrlo je pozitivan pokazatelj za tržište!" rekao je sljedbenicima o podacima.

Spot ETF-ovi uživali su u povratku u formu kako se maj nastavlja, s pozitivnim priljevima svaki dan ove sedmice.

Čak je i Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), prethodno poznat po značajnim odljevima, zabilježio skroman interes koji je iznosio ukupno 27 miliona dolara odnosno 4,6 miliona dolara za 16. i 17. svibnja, prema podacima iz izvora uključujući investicijsku firmu Farside iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Osim toga, podnošenje obrazaca 13F sada pokazuje da je u prvom tromjesečju 937 američkih firmi bilo izloženo Bitcoin ETF-ovima. Nasuprot tome, tokom prvog kvartala nakon vlastitog pokretanja, zlatni ETF je privukao samo 95 firmi, prenosi SEEbiz.

S obzirom na to kamo bi kretanje cijena BTC-a moglo krenuti odavde, trgovačka firma QCP Capital uočila je nekoliko faktora koji su se uskladili kako bi potaknuli nastavak rasta.

U svom posljednjem ažuriranju poslanom pretplatnicima Telegram kanala, QCP je istaknuo "istinsko institucionalno i suvereno usvajanje", kao i bitcoin koji sada izlazi iz perioda prepolovljenja.

“Imali smo više oštrih oporavka u obliku slova V kad god bi Bitcoin pao ispod 60 tisuća, što ga jasno čini zonom kuovine”, sažeto je.

Ranije je Cointelegraph saopćio o povećanom uvjerenju da je vrijednost BTC/USD u porastu, uz pozive na nove vrhunce svih vremena i čak nivo od 95.000 dolara koja će uskoro biti "osvojena".