poznat razlog

Katapultirana potražnja za etherom

Autor: Biznis.ba
Katapultirana potražnja za etherom
Foto: Unsplash

Ether je upravo zabilježio jedan od svojih najjačih dana u kontekstu akumulacije od strane dugoročnih posjednika — naizgled iskoristivši prednost pada cijene od 2% tijekom 24 sata.

“Potražnja za Ethereumom je naglo porasla. Kupovina od strane stalnih vlasnika bila je jučer druga najveća ikad zabilježena,” napisao je voditelj istraživanja CryptoQuant Julio Moreno u objavi od 13. juna na platformi X.

Moreno je istaknuo da je 12. juna 298 000 Ether tokena stečeno akumulacijskim adresama tokom perioda od 24 sata — što je u vrijeme objave otprilike iznosilo 1,34 milijarde dolara.

Stečeni iznos bio je samo 6% manji od rekorda 11. septembra 2023., kada su dugoročni vlasnici kupili 317 000 Ethera dok je cijena pala ispod 1600 USD.

Povećanje potražnje dolazi usred pada cijene Ethera od 8,49% u proteklih sedam dana. Prvobitno pavši ispod 3.800 dolara 8. juna, nije se uspio vratiti, ali je ostao iznad 3.400 dolara kroz cijelo period, prema podacima CoinMarketCap.

U vrijeme pisanja, Ether se trguje po 3472 USD.

Prethodne cjenovne akcije pokazale su da ovo područje oko 3500 USD predstavlja tvrdoglavi otpor za bikove, izvijestio je Cointelegraph 11. juna, prenosi SEEbiz.

Također je primijećeno da to možda nije kraj padu, navodeći sličan pad ispod 3500 USD 11. travnja, što je dovelo do pada od 25% dosegnuvši najnižu vrijednost od 2814 USD do 2. maja.

U međuvremenu, predsjednik Komisije za vrijednosne papire i razmjenu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) nagovijestio je da bi spot Ether fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) mogli dobiti konačno odobrenje za trgovanje prije kraja rujna.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler predvidio je tokom saslušanja Senatskog odbora za bankarstvo da bi regulator mogao potpisati konačna odobrenja za uvrštenje i trgovanje dionicama spot Ether ETF-ova u roku od tri mjeseca.

Dana 23. maja, SEC je dao preliminarno regulatorno odobrenje za spot Ether ETF-ove u SAD-u odobravanjem 19b-4 prijava osam podnositelja zahtjeva. Međutim, trgovanje može započeti tek nakon što se odobri i izjava o registraciji S-1.