Zanimljivo

Ovo su mogući razlozi naglog rasta cijene bitcoina

Autor: Biznis.ba
Ovo su mogući razlozi naglog rasta cijene bitcoina
Foto: Unsplash

Bitcoin halving je događaj koji se događa otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljenje nagrade za rudarenje novih blokova.

Prošlog mjeseca, kada se cijena bitcoina približila 45.000 dolara, šef JP Morgan Chasea Jamie Dimon savjetovao je ljudima da se klone kriptovaluta.

Sada mu se investitori u bitcoin smiju. Cijena bitcoina porasla je za nevjerovatnih 20 posto u samo pet dana i prešla magičnu granicu od 60.000 dolara. A s današnjim dobicima približava se svojoj najvišoj vrijednosti svih vremena od oko 69.000 dolara postavljenoj u novembru 2021. godine.

Rast cijene bitcoina djelimično je pokrenut milijardama dolara koje se slijevaju u kriptovalutu nakon što je američka Komisija za vrijednosne papire prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo fondovima kojima se trguje na burzi bitcoina, odnosno ETF-ovima, piše CNN.

ETF (Exchange Traded Fund) su fondovi namijenjeni malim ulagačima, a posao im je da prikupljaju mala ulaganja velikog broja investitora, čime oni stječu udio u fondu, a ukupna prikupljena sredstva fond dalje investira, naprimjer u dionice.

Njima se trguje na berzi, što je prednost u odnosu na ostale fondove, a naplaćuju puno manje naknade u odnosu na ostale oblike investiranja. Regulisani su i smatra ih se relativno sigurnim oblikom ulaganja. Naravno, stepen rizika puno ovisi o imovini u koju fond ulaže, a bitcoin je fundamentalno jako rizična imovina.

Drugi glavni faktor u ovom rastu je nadolazeće tzv. "prepolovljenje" bitcoina (eng. halving). Bitcoin halving je događaj koji se događa otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljenje nagrade za rudarenje novih blokova.

Bitcoin halving je proces smanjenja nagrade za rudarenje bitcoina na pola. To znači da će rudari, koji su odgovorni za stvaranje novih blokova u bitcoin blockchainu, primiti upravo polovicu bitcoina za svaki novi blok koji rudare u odnosu na razdoblje prije prepolovljenja.

Bitcoin je dizajniran tako da ima ograničenu količinu od 21 milion novčića. Da bi se održala ova ograničena ponuda, stvoritelj bitcoina, poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, uveo je koncept halvinga.