Izvršni direktor Grayscalea

Pandl: Bitcoin i dalje atraktivan uprkos visokim kamatnim stopama

Autor: Biznis.ba
Pandl: Bitcoin i dalje atraktivan uprkos visokim kamatnim stopama
Foto: Ilustracija

Bitcoin će i dalje biti popularan na tržištu jer vlada Sjedinjenih Država nastavlja prekomjerno trošiti i održava visoke kamatne stope, smatra izvršni direktor za istraživanja Grayscalea, Zach Pandl.

“Očekujemo da će stalna inflacija i neodrživi deficiti budžeta doprinijeti kontinuiranoj potražnji za imovinom koja služi za očuvanje vrijednosti, kao što je bitcoin”, rekao je Pandl za Cointelegraph.

Međutim, treba uzeti u obzir nadolazeće događaje poput “prepolovljenja” bitcoina, zakazanog za 20. aprila i većeg usvajanja kriptovaluta, što bi trebalo pogurati cijenu bitcoina.

“Fed neko vrijeme neće moći sniziti kamatne stope s ovako visokom baznom inflacijom, ali visok nominalni rast, prepolovljavanje bitcoina i trendovi usvajanja poput tokenizacije trebali bi stvoriti poticajno okruženje za kripto tržišta”, smatra Pandl.

Inflacija je, podsjetimo, u martu porasla 0,4 posto na mjesečnoj i 3,5 posto na godišnjem nivou, prenose Financije hr.

Glavni ekonomist Ernst & Younga Greg Daco rekao je za Yahoo Finance da više stope inflacije stavljaju veći pritisak na “kreatore da duže ostanu pri ovakvoj monetarnoj politici”.

Pandl je, međutim, istaknuo i da će, iako je povećanje realne kamatne stope kratkoročno negativno za kriptovalute, postojati kontinuirana potražnja za takvom imovinom tijekom dužeg perioda.

Kroz godine, nekoliko puta se dogodilo da je 10-godišnja realna kamatna stopa doživjela veliki mjesečni skok, a cijena bitcoina značajno pala u korelaciji s tim.

Cijena bitcoina trenutno se kreće oko 70.640 dolara, prema podacima CoinMarketCap, i to nakon što je 10. aprila pala čak 2,5 posto na najniži dnevni nivo od 67.463 dolara.