Kriptovalute

Predsjednica Evropske centralne banke: Kriptovalute ništa ne vrijede

Autor: Biznis.ba
Predsjednica Evropske centralne banke: Kriptovalute ništa ne vrijede

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde smatra da kriptovalute uopće nisu vrijedne.

"Moje skromno mišljenje jeste da ništa ne vrijede. Nisu ni na čemu utemeljene", izjavila je tokom gostovanja u nizozemskom talk showu College Tour, prenosi Klix.ba.

Pozvala je vlasti da zaštite neiskusne investitore od velikih investicija u kriptovalutama. Vrijednost kriptovaluta je nedavno znatno smanjena. Riječ je o najvećem padu vrijednosti od novembra ove godine kada su ove valute imale najvišu vrijednost ikada.

"Zabrinuta sam za one koji misle da je riječ o nagradi, koji ne razumiju rizike, koji će izgubiti sve i koji će biti užasno razočarani. Zbog toga smatram da kriptovalute trebaju biti regulisane", istakla je Lagarde.

Nakon što je osoba iz publike talk showa kazala da je izgubila 7.000 eura nakon što je kupila kriptovalutu cardano, predsjednica Evropske centralne banke i bivša čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mu je odgovorila da to "boli".

Ovo nije prvi put da u negativnom kontekstu govori o kriptovalutama. Ranije je izražavala zabrinutost zbog njih te upozoravala da se mogu iskoristiti za pranje novca i izbjegavanje sankcija, prenosi CNBC.

Biznis.ba