U aprilu prepolovljenje

Proljeće u znaku bitcoina

Autor: Biznis.ba
Proljeće u znaku bitcoina
Foto: Pexels

Vodeće berze završile su prvo tromjesečje u ohrabrujućoj atmosferi.

Njujorški S&P 500 dobio je gotovo pola posto u prošloj sedmici i deset posto u cijelom tromjesečju, označavajući najbolje početno tromjesečje od 2019.

Na mjesečnom nivou, indeksi su jurili prema gore već pet mjeseci zaredom. Ove godine nije bilo veće korekcije.

Optimizam je potaknut očekivanjima da će ekonomija uspjeti u mekom prizemljenju (ili da će se inflacija smanjiti bez recesije), a dionice nastavljaju blistati, gdje su u pozadini velika očekivanja o procvatu vještačke inteligencije (Nvidia, Meta. ..).

Čini se da ni Fed ne može pokvariti igru i neće biti panike ako tri puta ove godine ne smanji kamate. Guverner Powell rekao je u petak da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Na mjesečnom nivou, tri vodeća berzovna indeksa u New Yorku jure prema gore već pet mjeseci zaredom. Nedavno su dionice društvene mreže Reddit počele kotirati na NYSE. Inicijalna javna ponuda (IPO) bila je vrlo uspješna, kao i debi na berzi, jer je berza brzo procijenila firmu na gotovo 10 milijardi dolara. Ali u posljednja dva dana trgovanja prošle sedmice došlo je do obrata, s padom dionica za 25 posto (uglavnom jer su rukovoditelji kompanija počeli jače prodavati dionice "svoje" kompanije) da bi pale ispod 50 USD, niže nego prvog dana trgovanja na 21. marta, prenosi SEEbiz.

Sedmicu je obilježila i odluka saveznog suda na Manhattanu da osudi bivšeg čuda od kripto industrije Sama Bankmana Frieda na 25 godina zatvora zbog prijevare u ukupnom iznosu od oko 10 milijardi dolara.

Spektakularni kolaps FTX burze u novembru 2022. jako je uzdrmao temelje kripto tržišta, bitcoin je tada pao na 15 hiljada dolara, ali se veličanstveno oporavio. Trenutno vrijedi oko 70.000 dolara. U aprilu slijedi važan događaj, prepolovljenje.

Kako je misteriozni Satoshi Nakamoto napisao u protokolu, za svakih 210 hiljada izrudarenih blokova (to je oko četiri godine), nagrada rudarima se prepolovljuje sve dok ponuda ne dostigne konačnih 21 milion.

Ovog puta "halving" će biti četvrti, nagrada će biti prepolovljena sa 6,25 na 3,125 bitcoina. Ako trenutno rudari dnevno generiraju 900 bitcoina, po novome će ih biti 450.

Sva dosadašnja prepolovljenja znatno su poskupila bitcoin. U potonjem slučaju, u maju 2020. cijena bitcoina bila je nešto ispod 9.000 dolara, ali godinu dana kasnije bila je više od 50.000 dolara (više od 500% rasta).