korak naprijed

Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta

Autor: Biznis.ba
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
Foto: Unsplash

Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 hiljadu eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.

Kako bi nastavile rasti, kriptovalute će trebati više pažnje ulagača sklonih riziku. Čini se da u posljednje vrijeme finansijska tržišta ponovno preuzima strah od makroekonomskih događaja i događanja na Bliskom istoku.

Manju korekciju zabilježili su i američki dionički indeksi, što se prenijelo i na tržište kriptovaluta. Svježi podaci o neto prilivima u bitcoin ETF-ove koji kotiraju na američkoj berzi također govore.

U prošlom pregledu tržišta govorili smo o prvom danu kada BlackRockov ETF fond IBIT nije zabilježio dnevni priliv, istog dana je zabilježen i neto odljev za sve ETF fondove zajedno.

Trend odliva nastavio se i sljedećih sedam dana za redom, što dovoljno govori o interesu tradicionalnih investitora za bitcoin. Inače, trend je prekinut početkom maja, kada su tačno svi ETF fondovi imali neto priliv na isti dan, prenosi SEEbiz. Prvi put od osnivanja fonda, Grayscaleov GBTC također je imao neto dnevni priliv, koji ima skokovito najveće naknade među svojim konkurentima.

Možda će platforma Revolut X doprinijeti dodatnoj potražnji. To je mjenjačnica kriptovaluta koju je razvila digitalna banka Revolut i koja profesionalnim ulagačima omogućava trgovanje kriptovalutama.

Prema firmi, žele koristiti platformu za natjecanje s vodećim berzama kriptovaluta. Inače firma već omogućava kupovinu i prodaju digitalne imovine unutar svoje aplikacije, no Revolut X je korak naprijed jer će platforma nuditi niže provizije.