Zakonsko sredstvo plaćanja

Salvador izdaje obveznice u bitcoinima

Autor: Biznis.ba
Salvador izdaje obveznice u bitcoinima
Bitcoin / Ilustracija

Salvador će izdati obveznice u kriptovaluti bitcoin u prvom kvartalu 2024. Prihodom žele finansirati izgradnju t. ja bitcoin stranica koju navodno pokreće vulkan. Salvador je prva zemlja u kojoj je bitcoin postao zakonsko sredstvo plaćanja.

“Vulcan bond je upravo dobio regulatorno odobrenje Komisije za digitalnu imovinu (CNAD). Predviđamo da će obveznica biti izdana u prvom tromjesečju 2024. godine”, priopćio je putem društvene mreže X Nacionalni ured za Bitcoin Salvadora, koji upravlja svim projektima povezanima s kriptovalutama.

Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja u Salvadoru 2021. godine, uz američki dolar. Predsjednik ove srednjoameričke države Nayib Bukele pokušao je pomoću bitcoina Salvadorcima olakšati i pojeftiniti primanje doznaka te omogućiti pristup financijskim uslugama za 70 posto ljudi koji nemaju bankovni račun, prenosi francuska novinska agencija AFP. Mjera je bila meta kritika u zemlji i inozemstvu.

Prema rezultatima istraživanja koje je u maju provelo Sveučilište Centralne Amerike, 71 posto stanovnika smatra da kriptovaluta nije pomogla poboljšanju finansijske situacije njihovih porodica.

Vulkanskim obveznicama vlasti El Salvadora planiraju finansirati izgradnju bitcoin grada. Nalazio bi se na istoku zemlje, a pokretao bi ga geotermalna energija iz obližnjeg vulkana. Bukele je otkrio planove za bitcoin grad 2021.

Grad bi se djelomično izgradio s najmanje milijardu dolara u vulkanskim obveznicama, rekao je tada salvadorski predsjednik.

Vlada El Salvadora objavila je da je kupila 2381 bitcoin. Posljednja kupovina obavljena je u maju 2022., kada su ih kupili 80. Prema Bukeleovim predviđanjima, El Salvador je trebao kupovati jedan bitcoin dnevno počevši od 17. novembra prošle godine, no vlada nije otkrila drži li se zaista plana.