Kapital

Saylor: Bitcoin će "pojesti" zlato

Autor: Biznis.ba
Saylor: Bitcoin će "pojesti" zlato
Foto: Unsplash

Bitcoin je sigurno usidren iznad 70 hiljadu dolara (jučer je gotovo dotaknuo 73 tisuće dolara) i na putu je da vidi povećanje svoje vrijednosti sedmi mjesec zaredom, što se nije dogodilo 12 godina.

Poznati pobornik kriptovaluta Michael Saylor (njegova firma MicroStrategy posjeduje 205 hiljada bitcoina vrijednih više od 14 milijardi dolara, prosječna nabavna cijena je 33.706 dolara) predviđa da će bitcoin "pojesti" zlato i privući dodatni kapital iz mnogih venture ulaganja.

Bitcoin je dostigao ovaj vrhunac i prije prepolovljenja nagrade rudarima, što će se dogoditi u aprilu. U prethodnim ciklusima to se događalo oko 500 dana nakon "prepolovljenja". Još nešto će biti zanimljivo gledati: hoće li altcoini uhvatiti vezu i krenuti u rekord. XRP (ripple), na primjer, još uvijek je 80 posto ispod svojg najvišeg nivoa svih vremena. Osobito za ether, očekivanja su velika, čekajući odobrenje američkih ether ETF-ova, cijena bi mogla brzo dostići 5000 dolara.

Bill Ackman, osnivač i voditelj venture fonda Pershing Square Capital Management, dodatno je uzburkao tržište kriptovaluta spomenuvši scenarij da bi cijena bitcoina mogla dramatično porasti, što bi donijelo nesagledive posljedice.

"Viša cijena bitcoina dovodi do većeg rudarenja bitcoina i veće potrošnje električne energije. Veći troškovi energije doveli bi do rastuće inflacije i pada dolara, što bi dodatno potaknulo potražnju za bitcoinima i povećanog nivoa rudarenja, čime bi se nastavio ciklus. Vrijednost bitcoina bi otišlo u beskonačnost, cijene energije bi skočile u nebo, a ekonomija bi kolabirala. Možda bih stvarno trebao kupiti nešto bitcoina", napisao je (vrlo pojednostavljeno i s upitnim pretpostavkama) na mreži X.