Kriptovalute

Šef JPMorgana: Tvorac bitcoina bi se mogao vratiti i naprosto ga obrisati

Autor: Biznis.ba
Šef JPMorgana: Tvorac bitcoina bi se mogao vratiti i naprosto ga obrisati
Foto: Unsplash

Bitcoin je tokom prošle godine ponovno počeo rasti nakon što su divovi s Wall Streeta predvođeni BlackRockom, najvećom svjetskom firmom za upravljanje novcem, pokrenuli kripto revoluciju.

Cijena bitcoina udvostručila se u proteklih 12 mjeseci oporavljajući se od razornog pada 2022. godine.

Sada, nakon što se misterij u vezi anonimnog tvorca bitcoina Satoshija Nakamota iznenada produbio početkom mjeseca, izvršni direktor JPMorgana rekao je da bi se Nakamoto mogao vratiti i u potpunosti izbrisati bitcoin.

- Mislim da postoji dobra šansa da se, kada dođemo do tih 21 miliona bitcoina, Nakamoto histerično nasmije, ušuti i naprosto izbriše sav bitcoin, izjavio je Jamie Dimon, šef JPMorgana koji je dugo kritizirao bitcoin i cijelu kripto industriju.

Broj bitcoina je konačan pošto se stvara rudarenjem, a to je oko 21 miliona, iako se ne očekuje da će posljednji biti "izrudaren" do 2140. godine.

- Kako, dovraga, znati da će se zaustaviti na 21 miliona, pitao se Dimon na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

- Nikada nisam sreo nijednu osobu koja mi je rekla da sa sigurnošću zna da će se to dogoditi, dodao je.

Broj bitcoina koji se može izrudariti dio je programerskog koda same kriptovalute i bio bi potreban dogovor između rudara da se to promijeni. Kad bi većina rudara glasala za povećanje broja mogućih bitcoina, mreža bi se podijelila ili račvala, a manjina bi nastavila rudariti prema sadašnjem, ograničenom cilju od oko 21 milijun bitcoina, piše Forbes.