nevjerovatan rast

Skok bitcoina stvorio čak 84.000 novih kripto milionera

Autor: Biznis.ba
Skok bitcoina stvorio čak 84.000 novih kripto milionera
Foto: Bitcoin/Ilustracija

Populacija kriptomilionera u svijetu porasla je za 95% tokom prošle godine kako su se fondovi kojima se trguje na berzi bitcoina i druga kripto imovina popeli, navodi se u novom izvještaju.


Prema izvještaju New World Wealtha i Henley & Partnersa sada 172 300 pojedinaca širom svijeta drži više od milion dolara u kripto imovini, u odnosu na 88 200 prošle godine. Broj čistih bitcoin milionera više se nego udvostručio, na 85.400.

Redovi kripto bogataša porasli su sve do gore na ljestvici bogatstva. Sada postoji 325 kripto centimilionera — onih sa 100 miliona dolara ili više u kripto holdingima — i 28 kriptomilionaša, prema izvještaju.

Porast odražava brzi rast bitcoin ETF-ova, koji sada imaju više od 50 milijardi dolara imovine od pokretanja u januaru i pokrenuli su val institucionalnog učestvovanja, piše CNBC.

Cijena bitcoina skočila je 45% ove godine na oko 64.000. Kako je vrijednost drugih kovanica porasla, tržišna kapitalizacija kripto imovine porasla je na 2,3 biliona dolara, prema Henley & Partners, u odnosu na 1,2 biliona dolara prošlog ljeta.

Od šest novih kriptomilijardera stvorenih tokom prošle godine, njih pet može svoje novostečeno bogatstvo pripisati bitcoinu, "naglašavajući njegovu dominantnu poziciju kada je riječ o privlačenju dugoročnih ulagača koji kupuju velike udjele", prema Andrewu Amoilsu, voditelju istraživanja za Novo svjetsko bogatstvo.

Prema Forbesu, najbogatiji kripto milijarder — treću godinu zaredom — je Changpeng Zhao, osnivač i bivši izvršni direktor kripto mjenjačnice Binance, čija se vrijednost procjenjuje na 33 milijarde dolara, prenosi SEEbiz. Zhao se u novembru izjasnio krivim za američke optužbe za pranje novca i pristao platiti kaznu od 50 miliona dolara. Njegovo je bogatstvo u protekloj godini poraslo za više od 10,5 milijardi dolara.

Na drugom mjestu je Brian Armstrong, suosnivač Coinbasea, procjenjuje se na 11 milijardi dolara, prema Forbesu. Slijede Giancarlo Devasini, financijski direktor Tethera, te Michael Saylor, suosnivač MicroStrategyja, navodi se na listi.

Doduše, mnogo kripto imovine još uvijek je ispod svojih najviših vrijednosti iz 2021., a nedavni porast bitcoina u biti označava trogodišnji povratni put do tih razina. Kripto imovina dosegla je tržišnu kapitalizaciju od 3 triliona dolara u novembru 2021.

Ipak, rastuće prihvaćanje kripto imovine među velikim upraviteljima imovinom kao što su BlackRock i Fidelity, uz pomoć prodajnih snaga Morgan Stanleyja od 15 000 brokera, moglo bi potaknuti daljnje stvaranje bogatstva među velikim posjednicima kripto imovine.

Kripto ne samo da će stvoriti više milionera i milijardera, već će promijeniti i mjesto gdje bogati žive i rade. Prema Henley & Partners, mnogi novi kripto bogataši žele se preseliti u jurisdikcije koje su povoljne za poreze i kripto.

"Vidjeli smo značajan porast u kripto-bogatim klijentima koji traže alternativni boravak i mogućnosti državljanstva", rekao je Dominic Volek, voditelj privatnih klijenata u Henley & Partners.

Kako bi bolje savjetovao nove kriptonomade, Henley je stvorio "Indeks usvajanja kripto valuta", rangirajući zemlje prema njihovom poreznom i regulatornom pristupu kripto. Singapur je na prvom mjestu indeksa, zbog svog “podržavajućeg bankarskog sistema.