Euforija na tržištu

Spekulativni interes za Bitcoin raste zbog očekivanog prepolovljenja

Autor: Biznis.ba
Spekulativni interes za Bitcoin raste zbog očekivanog prepolovljenja
Foto: Unsplash

Dok sudionici na tržištu čekaju događaj prepolovljenja bitcoina, za koji se očekuje da će povećati cijenu BTC-a, spekulativno zanimanje ulagača za kripto tržište poraslo je do razina viđenih u porastu 2021., prema izvještaju Glassnodea. To povećava šanse za značajan smjer kretanja cijene.

Cijena bitcoina nastavlja svoju impresivnu izvedbu u 2024., s vodećom kriptovalutom koja je u martu dostigla nove rekorde svih vremena.

Obim promptnog trgovanja BTC-om naglo je porastao otkako su spot Bitcoin ETF-ovi počeli trgovati u SAD-u 11. januara s dnevnim obimom koji je dosegao vrhunac u martu. Glassnode je primijetio da je tržište "prešlo u fazu euforije", uz značajan porast profita.

Podaci sugerišu da se bikovski zamah bitcoina povećavao od oktobra 2023. jer je tržište gurnuto u režim visoke likvidnosti i volatilnosti.

Firma za kripto analitiku izvijestila je da je izvedba BTC-a od početka godine do danas podržana "snažnom potražnjom" na spot tržištima, odražavajući sličnu strukturu viđenu tokom bull run-a 2021., prenosi SEEbiz.

Priljev bitcoina u i iz berzi također se značajno povećao od jula 2023. Podaci Glassnodea pokazuju da je mjesečni prosjek ukupnih priljeva i odljeva s tržišta trenutno na 8,19 milijardi dolara dnevno, znatno više od vrhunca tržišta bikova 2021.

"Općenito, kretanje cijena bitcoina od početka godine podržano je značajnim povećanjem obima spot trgovine i tokova razmjene u lancu."

Zbog visoke likvidnosti i nadolazećeg prepolovljenja ponude bitcoina, oblak euforije prekriva tržište, jasan pokazatelj da je tržište bikova u toku.

Ostvarena dobit Bitcoina također je porasla na 1,8% u martu, povrativši vrhunac iz 2021. To sugerira da je "1,8% tržišne kapitalizacije bilo zaključano kao dobit tokom razdoblja od 7 dana."

Glassnode očekuje da će novi kapital pritjecati u bitcoin budući da je "profit jednog investitora usklađen s priljevom potražnje kupca s druge strane."

Što se tiče tržišne dinamike, to znači da nova skupina ulagača ulazi na tržište, kao što pokazuje “rastući udio bogatstva koji drže kovanice mlađe od 6 mjeseci u Realized Cap HODL Waves, napisao je Glassnode.

Ukupni udio kovanica mlađih od šest mjeseci naglo je porastao od početka 2023., popevši se na 47% u odnosu na 20% 1. januara 2023. Ova je metrika dostigla između 84% i 95% tijekom posljednjih tržišta bikova.