21.000 povučenih BTC-a

Veliki vlasnici bitcoina povukli ogromnu količinu BTC-a s tržišta

Autor: Biznis.ba
Veliki vlasnici bitcoina povukli ogromnu količinu BTC-a s tržišta
Foto: Ilustracija

Bitcoin (BTC) kitovi su u pokretu, povlačeći znatnu količinu BTC-a s berzi tokom prošle sedmice. Usred porasta cijene bitcoina od preko 73 000 USD, BTC kitovi pokušali su ostvariti svoju zaradu i povukli su preko 21 000 BTC ove sedmice.

Ali Martinez, kripto analitičar, nedavno je otkrio značajnu aktivnost BTC kitova. Napomenuo je da je nevjerovatnih 21 401 BTC povučeno iz kripto berzi tokom ove sedmice kako bi se unovčila dobit od rasta cijena bitcoina.

Utjecaj ove aktivnosti kitova postao je posebno izražen u četvrtak, 14. marta, kada je BTC u vrijednosti od nevjerovatnih 752 miliona dolara povučen s kripto berzi. To je označilo najveće povlačenje u jednom danu od maja 2023., prema podacima Into The Blocka.

Štaviše, posljedice ovog masovnog povlačenja brzo su se osjetile jer je cijena bitcoina doživjela značajan pad u petak, 15. marta. BTC se srušio za više od 7%, a medvjeđi trend se proširio na cijelo kripto tržište. Osim toga, vrući izjveštaj PPI-ja u četvrtak ubrzalo je pad. Nadalje, prema podacima Coinglassa, BTC u vrijednosti od samo 1,81 miliona dolara trenutno je dostupan na berzama. Ovo naglašava važnost šoka ponude bitcoina, prenosi SEEbiz. 

Međutim, s pozitivne strane, mreža je svjedočila pojavi 13 novih kitova s posjedima od preko 1000 BTC. Ovaj priljev novih velikih investitora sugeriše rastući interes za bitcoin među velikim igračima. S druge strane, danas se nastavio pad cijene bitcoina.

Cijena bitcoina pala je niže od nivoa od 65.000 USD, što ukazuje na pad od preko 13% u odnosu na rekordnih 73.836 USD postignutih ovog tjedna. Od pisanja, cijena bitcoina srušila se za 6,28% na 64.909,21 USD u nedjelju, 17. utakmice. Dok je tržišna kapitalizacija BTC-a iznosila 1,27 milijardi USD.

Osim toga, obim 24-satne trgovine za bitcoin pao je 15,78% na 51,16 milijardi dolara. Međutim, uprkos nedavnom padu, BTC-ovi mjesečni dobici iznose preko 25%. Posljednji medvjeđi zaokret također je kataliziran masivnim likvidacijama.

Post Bitcoin Whales izvukao više od 21,400 BTC-a s berzi u sedam dana.