gita gopinath

MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug

Autor: Biznis.ba
MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug
Foto: Arhiv

Prva zamjenica direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinath apelovala je na SAD da smanje svoj rastući fiskalni teret, ističući da snažan rast najveće svjetske ekonomije pruža „dovoljno“ prostora za smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Gopinath je izjavila da je vrijeme da razvijene ekonomije „investiraju u fiskalnu konsolidaciju“ i riješe pitanje kako planiraju da smanje dugove na nivoe prije pandemije. „Za SAD vidimo dovoljno prostora da smanje svoje fiskalne deficite, imajući u vidu snagu američke ekonomije“, rekla je Gopinath za Financial Times.

Ova upozorenja dolaze u trenutku kada ekonomisti i investitori strahuju da godine fiskalne raskalašnosti demokrata i republikanaca nagomilavaju probleme za američku ekonomiju.

Kancelarija za budžet Kongresa, fiskalni nadzornik savezne vlade, očekuje da će dug prema BDP-u premašiti prethodni rekord iz doba Drugog svjetskog rata do 2029. godine. Predviđaju se deficiti između 5,2 i 6,3 posto u narednih deset godina, ukoliko planovi Kongresa ostanu nepromijenjeni.

MMF je u svom referentnom Fiskalnom monitoru, objavljenom u aprilu, naveo da očekuje da će SAD zabilježiti fiskalni deficit od 7,1 posto sljedeće godine — više od tri puta od prosjeka drugih razvijenih ekonomija od dva odsto. Upozoreno je da fiskalni deficiti u SAD i Kini predstavljaju „značajne rizike“ za svjetsku ekonomiju.