milijarder oštro poručuje

Musk: Fed je već trebao sniziti kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Musk: Fed je već trebao sniziti kamatne stope
Foto: Elon Musk

Milijarder Elon Musk izjavio je u nedjelju da Federalne rezerve treba da smanje kamatne stope i da je „glupo što američka centralna banka već nije učinila to“.

Muskov komentar, koji je dao kao odgovor na objavu na društvenoj mreži X, uslijedio je nakon niza slabih podataka prošle sedmice koji su izazvali zabrinutost da je Fed predugo držao kamatne stope na visokom nivou, što je dovelo do štete po ekonomiju, prenosi Reuters.

Kreatori politike ostavili su prošle sedmice osnovnu kamatnu stopu Feda nepromijjenjenom u rasponu od 5,25 do 5,50 procenata, ali su otvorili vrata za smanjenje stope na sastanku 17-18. septembra. Trgovci vjeruju da će odluka o smanjenju kamatne stope gotovo sigurno biti donijeto na tom sastanku.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je prošle sedmice da bi centralna banka mogla smanjiti stope sljedećeg meseca ako američka ekonomija bude pratila očekivani put. Time bi centralna banka bila blizu kraja dvogodišnje godine borbe protiv inflacije, ali usred predsjedničke izborne kampanje u SAD.